Terug

Volg Hart van Nederland

Klein budget maar toch gezond eten? Cybille helpt graag

Eten

17 okt 2023, 22:48

Treurig dat het nodig is, maar fijn dat het er is: het stadsdiner in Utrecht waar duizenden inwoners van de stad op Wereldarmoededag (17 oktober) een gratis maaltijd kunnen krijgen. Het recept komt van Cybille Latour en is betaalbaar, gezond en duurzaam. En ze is meer dan bereid om het met iedereen te delen.

Zelf komt Cybille uit een gezin dat het niet makkelijk had. Daardoor leerde ze al op jonge leeftijd om creatief te zijn met voedsel. En al die ervaring deelt ze tegenwoordig via haar initiatief Blik & Pot vanuit het Utrechtse Overvecht. Ze leert - voornamelijk vrouwen - hoe ze maaltijden van 2 euro per persoon op tafel kunnen toveren.

Van huis uit

Tijdens het stadsdiner wordt Cybilles befaamde stoofpotje voorgeschoteld. "Stoofpot met een Surinaams tintje", noemt de kokkin het zelf. Maar wat zit daar dan in? "Knolselderij, wortel, ui, aardappel, knoflook, een bouillonblokje, prei en masala", wijst ze aan. Geen al te lange lijst aan producten die ook niet al te duur zijn.

"Goed maar niet duur koken heb ik van huis uit meegekregen, met verse ingrediënten", zegt Cybille terwijl ze haar maaltijd staat te bereiden. Maar is uit pakjes koken dan niet het goedkoopst? "Nee hoor, niet als je met de seizoenen meekookt. Dan valt het mee." Dat haar stoofpot op het menu staat bij het stadsdiner, noemt ze bijzonder. "Armoede krijgt aandacht. Mensen blijven zich zo bewust dat het er is. Ook in een rijk land als Nederland."

Zelf maken?

Dit is het recept van de stoofpot, naar idee van Cybille. Genoeg voor vier personen!

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij

  • 2 preien

  • 3 winterwortels

  • 3 vastkokende aardappelen

  • 1 grote ui

  • 4 teentjes knoflook

  • 1 zakje masalakruiden

  • 1 bouillonblokje

  • Zout

  • Peper

  • Olie (om in te bakken)

Stap voor stap de bereiding:

  • Snij de knolselderij schoon en in blokjes

  • Schil de aardappelen en snij ze in partjes van ongeveer 1 cm

  • Schil de wortels en snij ze in grove halve maantjes

  • Snij de prei in dunne ringen

  • De ui en knoflook schil en snij je fijn, laatstgenoemde kan eventueel ook geperst worden

  • Was de groenten en laat ze uitlekken

  • Zet een pa op het vuur en laat de olie op temperatuur komen, bak dan de uien en daarna de knoflook glazig. Hier mogen vervolgens de masalakruiden bij

  • Voeg de aardappel, knolselderij en wortel toe en bak ze even mee

  • Doe dit vervolgens ook met de prei

  • Als alle ingrediënten een tijdje mee hebben kunnen bakken, voeg je water toe tot alles onder staat. Breng het aan de kook en voeg het bouillonblokje toe

  • Voeg naar smaak peper en zout toe en roer alles goed door elkaar

  • Kookt alles? Zet dan het vuur laag en laat het ongeveer 20 minuten sudderen, in ieder geval tot de knolselderij beetgaar is. Dit kun je testen door er een vork in te steken. Is er nog weinig weerstand? Dan is het gaar.

  • Voeg eventueel nog zout of een (half) bouillonblokje toe mocht de saus nog niet smaakvol genoeg zijn.

  • Serveer met bijvoorbeeld rijst, brood of couscous.

Liever een andere kruidenmix? Kijk hier (onderaan de pagina) voor een lijst met ideeën.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.