Kopen en besparen
24 juni 2023, 19:20
De eerste zes maanden van het jaar zijn voorbij en op 1 juli worden jaarlijks de nieuwe tarieven, regels en wetten doorgevoerd. Voor jou hebben we de belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet:
In april 2022 werd de accijns op brandstof tijdelijk verlaagd door de torenhoge energieprijzen en brandstof. Het kabinet besloot om accijnskorting te geven, maar vanaf begin volgende maand wordt dit teruggedraaid.
De prijzen aan de pomp zullen dus flink omhoog gaan en pomphouders verwachten de laatste dagen van juni een run op 'goedkopere' benzine. Vanaf 1 juli gaat de prijs voor een liter benzine zo'n 14 cent omhoog. Een liter diesel wordt zo'n 10 cent per liter duurder.
Let wel: de accijns op brandstof gaat aan het eind van het jaar nog verder omhoog. Op 1 januari 2024 zal een verdere verhoging plaatsvinden vanwege indexatie (gelijk trekken met de inflatie). Na deze verhoging zal het accijnstarief hoger liggen dan voor 1 april 2022 en wordt tanken nog duurder.
Werkenden met een minimumloon ontvangen vanaf 1 juli ongeveer 36 euro per maand meer. Een stijging van bijna twee procent. Minimumjeugdlonen stijgen ook. Als je 40 uur per week werkt en je 20 jaar oud bent krijg je vanaf 1 juli 9,21 euro per uur. Dit was 8,93 euro. Een 16 jarige krijgt minstens 3,98 euro per uur. Dit was voor 1 juli 3,85 euro.
Uitkeringen waaronder de AOW zijn gekoppeld aan het minimumloon en stijgen dus ook mee. Als je alleenstaand bent en je past loonheffingskorting toe dan wordt er nu 1378,98 euro aan AOW op je rekening bijgeschreven. Na 1 juli wordt dat 1.458,15 euro. Als je samenwoont gaat het nu nog om 939,24 bruto per persoon. Dat gaat volgende maand naar 993,16 euro per persoon.
We spraken het afgelopen jaar met veel slachtoffers van de hoge inflatie, bekijk hier hoe het nu met ze gaat:
Kinderbijslag gaat met 3 procent omlaag nu de energieprijzen weer dalen. Het bedrag van de kinderbijslag is gekoppeld aan de consumentenprijsindex. Dat zorgde ervoor dat de kinderbijslag in de crisistijd juist flink steeg.
Het nieuwe bedrag krijg je voor het eerst begin oktober 2023. De verlaging van het kwartaalbedrag is ruim 8 euro voor kinderen tot 5 jaar oud, ruim 9 euro minder voor kinderen van 6 tot 11 jaar oud en ruim 11 euro voor kinderen vanaf 12 jaar.
Per 1 juli mogen de huren van sociale huurwoningen omhoog. Dit jaar mag met maximaal 3,1 procent verhoogd worden. Percentage is gebaseerd op de gemiddelde loonverhogingen. Huurt u een zelfstandige woonruimte? Dan mag de verhuurder de huur omhoog gooien met meer dan 3,1 procent als: uw kale huur minder is dan 300 euro.
Fors meer betalen voor je internet, televisie en bellen. Door inflatie gaan de kosten voor telecompakketten omhoog. Ziggo gaat 8,5 procent meer vragen, KPN gaat met maximaal 6,4 procent omhoog en T-Mobile maakte begin dit jaar al stappen en verhoogde de prijzen met 8,6 procent.
Alles wat van plastic is zoals frietbakjes bij de snackbar, koffiebekers op het station, een maaltijdsalade in de supermarkt of een broodje in het plastic mogen niet meer gratis worden meegegeven. Je moet vanaf 1 juli de toeslag op je wegwerpverpakking betalen of voor statiegeld kiezen als je gebruik maakt van een exemplaar dat je kan hergebruiken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.