Kopen en besparen
3 sep 2022, 21:49
Wie dit jaar nog een vast contract voor de energieprijs heeft, mag in zijn handen wrijven. Voor een groot deel van de Nederlanders zijn de hoge stroom- en gasprijs niet meer te betalen. Veel mensen zijn dan ook gedwongen om zuiniger om te gaan met energie. We zochten uit wat de populairste manieren zijn waarop Nederlanders dat doen.
Met een stijging die begin augustus 2022 is opgelopen naar 3,45 euro per m3 ligt de gasprijs al zeker vier keer hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. In de loop van augustus liep de prijs van gas op de internationale markt zelfs op tot tien keer zo hoog als vorig jaar. Een paar tips die je nu al kan inzetten om energie - en daarmee geld - te besparen zijn daarom zeer welkom.
De meest gebruikte manier is door de thermostaat zo laag als dragelijk te zetten, blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder 3.740 mensen. Dat doet 56 procent van de mensen. Beter een extra laagje aantrekken dan helemaal niets meer kunnen betalen. De thermostaat het hele jaar gemiddeld een graadje lager zetten kan je veel opleveren: gemiddeld 120 kubieke meter gas per jaar, 414 euro tegen de huidige gastarieven. Dat tikt flink aan!
Op nummer 2 staat minder douchen of in bad gaan, dat doet 44 procent. Vooral 50-plussers proberen nu minder lang onder de douche te staan. Per minuut verbruik je gemiddeld 0,04 kubieke meter gas om het douchewater te verwarmen, omgerekend 14 eurocent. Als je dagelijks doucht kan een minuutje korter op jaarbasis je al ruim 50 euro schelen, twee minuten korter is zelfs 100 euro.
Een andere methode om energie te besparen is door lampen niet onnodig lang te laten branden, dat doet 43 procent. En 42 procent heeft al bewust zuiniger lampen zoals ledverlichting in huis om de kosten lager te houden. Een ledlamp van 6 Watt gebruikt jaarlijks slechts 8,5 kWh tegenover 11,5 kWh voor een gloeilamp van 40 Watt als je ze dagelijks 4 uur laat branden. Tegen de huidige prijzen scheelt dat zo'n 2,33 euro per lamp per jaar.
Hoewel het lang niet voor iedereen is weggelegd, geeft 31 procent van de deelnemers aan zonnepanelen te hebben of in het proces te zijn deze aan te laten leggen. Ook dit zijn voornamelijk de oudere generatie, niet erg verrassend aangezien dit vooral de mensen zijn met koophuizen en de financiële mogelijkheid om de panelen aan te schaffen. Een zonnepaneel van 360 Wattpiek zorgt jaarlijks voor zo’n 320 kWh, becijferde het Regionaal energieloket. Per paneel levert dat dus zo'n 248 euro per jaar aan besparingen op.
In de keuken valt ook genoeg te besparen. Een van die manieren is door een inductiekookplaat te nemen. Dat is met de huidige gasprijzen goedkoper dan een gasfornuis. 28 procent van de respondenten heeft dan ook zo'n elektrische kookplaat thuis. De besparingen kunnen flink aantikken, berekende Hart van Nederland eerder.
Je woning isoleren, dat klinkt misschien lastig. Maar veel mensen hebben al dubbel glas in de woning, en met HR++ glas kan nog je meer besparen. Een gemiddeld gezin in een tussenwoning bespaart met het vervangen van dubbel door HR++ glas zo'n 160 kubieke meter gas per jaar, aldus Milieu Centraal. Dat is zo'n 552 euro. De overstap vanaf enkel glas kan zelfs het dubbele bedrag besparen.
Ook het isoleren van je dak (met bijvoorbeeld glaswol) of vloer (met tapijt) kan al relatief gemakkelijk en kan enorm helpen in de energiekosten. Maar niet voor iedereen is het eenvoudig te regelen. Veel verhuurders zijn niet vaak gewillig om dit soort zaken toe te passen, of je mag straks een fikse huurverhoging betalen. Goedkoper manieren die je zelf kan toepassen zijn daarom tochtstrips rond ramen, deuren en je brievenbus, of folie achter je radiatoren plaatsen.
17 procent van de respondenten laat aan Hart van Nederland weten op een zuiniger manier eten te bereiden. Niet meer alles warm dus. "Minder vaak koken, maar rauwkost eten", vertelt iemand. Tijdens de zomer is dit te doen: meer salades eten, minder vlees of ingewikkeld eten dat je flink moet opwarmen.
Met de hoge en snel veranderende gasprijzen worden door de meeste energieleveranciers geen nieuwe vaste contracten meer uitgegeven, maar mensen die nu met variabele kosten te maken hebben kunnen profiteren van prijsvergelijkingen. Het tarief tussen de goedkoopste en duurste leveranciers kan zelfs het dubbele zijn! Maar let op: een goedkoop tarief nu kan een maand later ineens een stuk hoger zijn.
Een populaire manier om van je stookkosten met je cv af te komen is door ouderwets op hout te stoken. 10 procent van de mensen doet dat, dat blijkt ook wel uit een eerdere reportage van Hart van Nederland over de drukte bij bedrijven die zo'n kachel verzorgen. Maar helpt zo'n kachel nou wel echt om de kosten te bedwingen? Nee, stelt Milieu Centraal. Een hoogrendementsketel is dan eerder aan te raden, dat kan al tien procent minder gas verbruiken dan traditionele cv-ketels.
En om nog wat energie te besparen kan je de ketel ook op een iets lagere temperatuur zetten. Dan duurt het misschien wat langer voor je water op een hoge temperatuur is, maar gedurende de dag ben je veel minder energie kwijt.
Mocht je echt 'toekomstproof' willen zijn, dan kan je ervoor kiezen om helemaal van het gas af te gaan. Zo'n 9 procent van de mensen geeft aan dit al te zijn. In plaats daarvan kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld een warmtepomp. Zo'n pomp is alleen niet voor iedereen weggelegd: de aanschafkosten kunnen al gauw oplopen van 6.000 tot 20.000 euro, maar daarna bespaar je wel een hoop energie. Volgens Vattenfall was de terugverdientijd afhankelijk van je gasverbruik zo'n 7 à 15 jaar, maar met de huidige gasprijzen kan dat nog wel een stuk korter zijn.
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.