Terug

Volg Hart van Nederland

Te mooi om waar te zijn? Hier let je op bij het online bestellen buiten de EU

Te mooi om waar te zijn? Hier let je op bij het online bestellen buiten de EU

Kopen en besparen

23 nov 2022, 22:44

De drukke decembermaand staat weer voor de deur en dat betekent: cadeaus! We bestellen ons tegenwoordig helemaal suf op internet aan allerhande pakketten en die komen lang niet altijd alleen maar uit Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt daarom scherp op te letten bij aankopen bij webshops buiten de EU.

"Het cadeauseizoen is begonnen en bezorgt flink wat Nederlanders cadeaustress. Door de hoge inflatie is de prikkel om online naar goedkope aanbiedingen te zoeken misschien wel groter dan andere jaren", zegt de instantie. En zeg eens eerlijk, wie is er nou niet op zoek naar een mooie deal? Het goede nieuws is dat je in ons land doorgaans veilig in kunt gaan op aanbiedingen. Sterker nog: de NVWA kan toezicht houden op webshops in heel de EU. Maar daarbuiten is het toch een lastiger verhaal.

Geëlektrocuteerd

"Wanneer een Nederlandse consument een product bestelt bij bijvoorbeeld een Aziatische webshop, dan valt dit niet onder ons toezicht", legt NVWA-inspecteur René van der Zanden uit. En als dat toezicht er dan niet is, kan het misgaan. "Veel mensen denken: ik koop online een goedkope telefoonoplader en als hij kapot is koop ik wel een nieuwe. Zij realiseren zich niet dat ze met een onveilig product meer kunnen verliezen dan geld alleen."

Producten die buiten de grenzen van de EU worden gemaakt, zijn in veel gevallen niet geproduceerd voor die markt. Daardoor voldoen ze niet altijd aan de Europese Normen. In een recente test heeft de autoriteit gekeken hoeveel onveilige producten men op een webshop buiten de EU kon vinden. Conclusie? "Na tien minuten stond de teller op 80. Van nachtlampjes, reisstekkers tot prikkabels waarbij de gebruiker het risico liep geëlektrocuteerd te worden."

Tips

De autoriteit geeft op haar site ook een aantal tips waarmee - hopelijk - kan worden voorkomen dat shoppers een kat in de zak kopen:

1. Een te lage prijs

Is de prijs te mooi om waar te zijn? Ja, dat is dan waarschijnlijk ook het geval.

2. Let op CE-markering

Een CE-markering is een verklaring van de fabrikant dat het aangeboden product aan EU-wetgeving voldoet. Let wel op dat sommige Chinese fabrikanten ook producten verkopen met een CE-teken. Dat teken lijkt ook nog eens zeer sterk op de CE-markering, maar staat in dit geval voor 'China Export'.

3. Check de website

Loop de site waar je wilt bestellen even goed na. Staat er een (retour)adres? Zijn er contactgegevens te vinden? Kun je er een review plaatsen? Zijn deze dingen allemaal niet te vinden? Doe dan je boodschap elders.

4. Maak geen gebruik van dropshippers

Dropshippers zijn partijen die goedkope producten aanbieden, rechtstreeks afkomstig van buitenlandse webshops. Ze zijn te herkennen aan lange levertijden en bijzonder lage prijzen.

5. Zit er een merk op?

Tot slot: zit er een (bekende) merknaam op het product? Bij het ontbreken daarvan kan dat betekenen dat je met een onveilig product te maken hebt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.