Terug

Volg Hart van Nederland

Overstappen naar andere zorgverzekeraar? Hier moet je op letten

Kopen en besparen

11 nov 2022, 22:41

De tijd van het jaar dat Nederland weer massaal een nieuwe zorgverzekeraar mag uitkiezen is bijna aangebroken. In tijden waar alles duurder wordt, kan het geen kwaad om je goed te verdiepen in de alsmaar hoger wordende zorgpremies. Loont het om over te stappen? En waar moet je dan op letten? We zetten het voor je op een rijtje.

"Zeker als je een tijd niet naar de zorgverzekering hebt omgekeken, dan kun je een te uitgebreid pakket hebben", zegt zorgexpert Bas Knopperts van Independer in gesprek met Hart van Nederland.

Uiterlijk zaterdag 12 november moeten alle zorgverzekeraar hun premie voor de polis van 2023 bekend hebben gemaakt. En hoewel de hoogte van de premies van de verzekeraars traditiegetrouw altijd behoorlijk verschillen, zullen ze dit jaar in ieder geval één ding gemeen hebben: ze worden allemaal flink duurder. Het ministerie van Volksgezondheid gaat ervan uit dat de zorgpremie komend jaar zo'n 127 euro per jaar duurder wordt, dat is ruim een tientje per maand. Deze stijging zorgt bij veel Nederlanders voor kopzorgen.

Zorgverzekeraar DSW maakte dit jaar als eerste de maandpremie bekend van hun basisverzekering: 137,50 euro. Dat is 9,75 euro meer dan vorig jaar, ruim 7 procent duurder. Verder heeft onder meer CZ bekendgemaakt dat hun Naturaverzekering omhoog gaat van 134,50 euro naar 138,25 euro, een kleine 3 procent. Bij inTwente gaat de premie ruim 7 procent omhoog naar 137,50 euro per maand en bij Stad Holland stijgt de premie een kleine 6 procent naar 140,75 euro per maand.

Maar als je voor een zorgverzekering kiest waarmee je alleen online zorg kan bestellen, of voor een uitgebreidere polis gaat, kunnen de kosten flink veranderen. Met het onderlinge verschil en de gigantische inflatie in het achterhoofd, ligt het voor de hand om jezelf goed te verdiepen in een mogelijke overstap. "Minder gaan betalen is aantrekkelijk, maar informeer jezelf goed zodat je weet waarvoor je kiest", waarschuwt Knopperts.

De zorgexpert zegt dat het vooral belangrijk is om goed op te letten wat je wel en niet in je pakket stopt. "Een zorgverzekering is een hoge kostenpost. Toch moet je uitijken met zomaar de tandverzekering of aanvullende verzekering te schrappen. Als je iets schrapt, probeer het bespaarde geld dan opzij te zetten voor als er iets gebeurt." Bekijk ook onderstaande video waarin Babs van der Staak van de Consumentenbond uitlegt in welke gevallen het beter is om een aanvullende verzekering te nemen en wanneer niet.

Is een aanvullende tandartsverzekering altijd nodig? Babs van der Staak van de Consumentenbond legt uit
0:58
Is een aanvullende tandartsverzekering altijd nodig? Babs van der Staak van de Consumentenbond legt uit

Valkuil

Eén van de valkuilen bij het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekeraar is volgens Knopperts dat mensen denken dat een collectieve zorgverzekering goedkoper is. "Dat lijkt vaak zo, maar dat is niet altijd het geval. Zeker nu volgend jaar de collectieve basisverzekering verdwijnt, loont het om te kijken of je met een normale, individuele verzekering beter uit bent."

"Tussen de bekende en minder bekende merken zit ook prijsverschil", legt Knopperts uit over de verzekeraars. "Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat het klantcontact bij een minder bekend merk meer online plaatsvindt en je bijvoorbeeld medicijnen alleen bij een online apotheek kunt bestellen. De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is overal hetzelfde. Dus wat betreft dekking ga je er niet op achteruit."

Hoe dan ook: voor iedereen is het verstandig om zich te verdiepen in een mogelijke overstap. De zorgpremies verschillen onderling dusdanig veel, dat het zomaar honderd(en) euro's per jaar kan besparen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door bij je vertrouwde zorgverzekeraar te kijken of je alle onderdelen van de verzekering wel echt nodig hebt. En ook zijn er talloze prijsvergelijkingswebsites waar je verschillende verzekeraars naast elkaar hebt, zoals ZorgKiezer, Independer, Zorgwijzer, Pricewise, Vergelijk je zorgverzekering, overstappen.nl en de Consumentenbond.

Kan het niet goedkoper?

Aangezien de zorgverzekering (deels) vanuit de overheid geregeld wordt en ook verplicht is, is er misschien iets voor te zeggen dat de overheid iets moet doen aan de enorme prijsstijgingen. Zeker omdat de zorgverzekering voor iedere Nederlander maandelijks een gigantische kostenpost is. Daarom is de overheid bezig om afspraken te maken met internationale farmaceutische bedrijven om de medicijnen zo goedkoop mogelijk te maken, maar dat heeft als gevolg dat die bedrijven Nederland een minder interessante markt vinden. Daarnaast wordt elk jaar gekeken naar wat er in het basispakket zit, zodat er niet teveel wordt vergoed maar ook zeker niet te weinig.

En ten slotte wordt de zorg ook elk jaar duurder omdat we allemaal ouder worden en meer zorg nodig hebben. "Het allerbelangrijkste vinden we dat iedereen in Nederland te allen tijde de belangrijkste zorg moet kunnen krijgen, zoals dat nu ook is", zegt Knopperts daarover. "Helaas hebben wij het gouden ei ook nog niet gevonden om de zorgkosten te drukken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.