Kopen en besparen
27 mrt 2023, 18:19
Heb jij vandaag al een blikje frisdrank op? Niet weggooien! Vanaf maandag krijg je namelijk statiegeld terug op je blikje. Maar liefst 15 cent. Er zijn alleen wel een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.
Het officiële beleid gaat in op 1 april (geen grap), maar vanaf maandag kunnen alle machines al de blikjes innemen.
In Nederland komen er per jaar meer dan 600 miljoen grote plastic flessen, 900 miljoen kleine plastic flesjes en 2,5 (!) miljard blikjes op de markt. Vanaf 1 april krijg je statiegeld terug op al deze verpakkingen, maar je betaalt natuurlijk dat statiegeld ook.
"Ons doel is om 90 procent van deze statiegeldverpakkingen weer in te nemen en daarmee een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland", zegt Statiegeld Nederland op hun website.
Als je je statiegeld terug wil krijgen, moet je op een aantal dingen letten. Hart van Nederland heeft de belangrijkste punten op een rijtje gezet.
Er mogen geen beschadigingen aan je blikje zitten. Zo nauw moet je dat natuurlijk ook weer niet nemen. Een klein deukje of krasje is natuurlijk niet erg, maar Statiegeld Nederland vertelt wel dat het blikje "grotendeels zijn eigen vorm moet hebben".
Het is belangrijk dat de barcode te lezen is. Je blikje plat drukken, mag niet.
Drie voorbeelden. Om duidelijk te zijn: links mag wel, midden ook en rechts niet:
Je krijgt niet bij alle blikjes statiegeld terug: het blikje moet een statiegeldlogo hebben. De oude blikjes beschikken nog niet over dit logo, nieuwe wel. Winkels zullen eerst de oude voorraad verkopen, voordat de nieuwe blikjes in de schappen komen te liggen.
In principe maakt dat niet heel veel uit, je gaat ook pas statiegeld betalen op de blikjes met een logo.
Beeld: ANP
Er komen steeds meer innamelocaties in Nederland. Waar je voorheen je statiegeldverpakkingen bijna alleen maar in supermarkten kon inleveren is dat nu anders. Je kan je statiegeld tegenwoordig ook ontvangen bij bemande tankstations langs de snelweg, sommige sportclubs, bioscopen, stations en alle supermarkten boven de 200 vierkante meter.
Ook Utrecht Centraal heeft een inleverautomaat. Dat ziet er zo uit:
Alles over de statiegeldveranderingen lees je hier: Statiegeld Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.