Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe ga je als ouder het gesprek over alcoholgebruik aan met je puber?

Hoe ga je als ouder het gesprek over alcoholgebruik aan met je puber?

Opvoeding

6 okt 2023, 14:47

Het opvoeden van een puber kan een uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om het bespreken van gevoelige onderwerpen zoals alcoholgebruik. Toch is het voor de gezondheid en veiligheid van je kind enorm belangrijk deze gesprekken te voeren.

Het puberbrein is volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder namelijk ontzettend gevoelig. Scherder benadrukt dan ook dat alcoholgebruik op jonge leeftijd aanzienlijke schade kan toebrengen aan hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Vooral de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor functies zoals impulsbeheersing, planning, reflectievermogen en besluitvorming is nog volop in ontwikkeling. Het gebruik van alcohol kan deze ontwikkeling verstoren en blijvende schade aan de hersenen veroorzaken. Daarnaast kan het gebruik van alcohol leiden tot problemen met leren, geheugen en concentratie.

Pubers blijven pubers

Maar pubers blijven pubers, ze zoeken nou eenmaal graag grenzen op. Wat als je puber dan toch in aanraking is gekomen met alcohol? Ninette van Hasselt, alcoholexpert bij het Trimbos Instituut, legt uit dat het geen zin heeft om direct boos te worden. "Laat je puber eerst rustig slapen en praat er de volgende dag over." Op deze manier krijg je als ouder meer duidelijkheid in wat er precies gebeurd is en kun je in plaats van je boosheid, teleurstelling uiten.

Grenzen stellen

Het is enorm belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Een verkeerde aanname van veel ouders is dat ze het best hun kinderen thuis kunnen leren drinken. Uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt. Het gevolg hiervan is dat de drempel de volgende keer weg is. De grens die iemand van nature heeft verdwijnt op deze manier.

Maar hoe pak je het dan wel aan als ouder? NIX18 heeft als doel om ouders/verzorgers te informeren waarom het belangrijk is om hun kind(eren) geen alcohol te bieden onder de 18 jaar, en hen handelingsperspectief te bieden in de vorm van handvatten en tips.

Samen met Erik Scherder en Ninette van Hasselt deelt NIX18 graag een aantal tips met ouders die het gesprek willen aangaan met hun puber.

1. Maak duidelijke afspraken

Pubers staan bekend om hun neiging om grenzen op te zoeken. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over alcoholgebruik. Maak geen uitzonderingen, zelfs niet voor speciale gelegenheden. Samen met je tiener kun je de mogelijke consequenties bespreken als de afspraken niet worden nageleefd. Zorg ervoor dat deze consequenties in verhouding staan tot het gedrag, zoals bijvoorbeeld het niet uit mogen gaan tijdens het volgende weekend als alcohol wordt gedronken.

2. Toon betrokkenheid

Tijdens de puberteit willen tieners hun eigen identiteit ontwikkelen en meer onafhankelijkheid krijgen. Ondanks deze behoefte aan ruimte, is het van belang om betrokken te blijven bij het leven van je kind. Onderzoek toont aan dat tieners minder risicovol gedrag vertonen als ze het gevoel hebben dat hun ouders zeer betrokken zijn. Laat regelmatig merken dat je geïnteresseerd bent in hun leven, geef complimenten en toon trots. Hierdoor voelen ze zich geliefd en gesteund en praten ze makkelijker met je als er iets aan de hand is.

3. Blijf praten

Het voeren van regelmatige gesprekken met je puber is essentieel om de afspraken en verwachtingen levendig te houden. Kies rustige momenten om te praten, zoals in het weekend of tijdens een autorit. Luister aandachtig naar wat je kind te zeggen heeft en stel open vragen om hen het gevoel te geven dat hun mening serieus wordt genomen. Als je ontdekt dat je kind toch alcohol heeft gedronken, gebruik dit moment dan als een gelegenheid om te begrijpen waarom ze deze keuze hebben gemaakt en hoe ze in de toekomst verstandigere keuzes kunnen maken.

4. Geef het goede voorbeeld

Kinderen kijken naar het gedrag van hun ouders als model voor hun eigen gedrag. Als ze zien dat jij alcohol drinkt, zullen ze eerder geneigd zijn dit gedrag te kopiëren. Daarom is het van belang om het goede voorbeeld te geven en verantwoordelijk met alcohol om te gaan. Doe dit door ze mee te nemen in je beweegredenen. Leg uit dat alcoholgebruik, vooral tijdens de groei, schadelijk kan zijn voor de gezondheid en ontwikkeling.

5. Breng samen tijd door

Het doorbrengen van quality time met je tiener kan jullie band versterken. Help je kind bij het ontdekken van hobby's en interesses, zoals sport, muziek, kunst of vrijwilligerswerk. Dit biedt niet alleen een gezonde afleiding, maar ook kansen om samen te groeien en te leren.

6. Praat met andere ouders

Je staat er niet alleen voor als ouder. Veel ouders worstelen met dezelfde uitdagingen als jij. Deel je ervaringen en bespreek je zorgen met andere ouders of de school. Je zult vaak ontdekken dat zij vergelijkbare vragen en problemen hebben. Het delen van ervaringen en aanpakken kan waardevolle inzichten bieden en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat.

Door bovenstaande tips in praktijk te brengen, kun je als ouder effectief het gesprek over alcoholgebruik met je puber aangaan. Wil jij meer weten over hoe je als ouder een rol kan spelen in het alcohol gebruik van jouw puber? Op NIX18.nl vind je meer informatie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.