Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer ongelukken tijdens het wandelen in de bergen, hoe komt dat?

Steeds meer ongelukken tijdens het wandelen in de bergen, hoe komt dat?

Reizen

8 aug 2022, 23:15

Steeds vaker gebeuren er ongelukken met Nederlandse wandelaars tijdens hun vakantie in de bergen. Al dan niet met dodelijke afloop. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Volgens directeur Robin Baks daalden de cijfers voorgaande jaren nog, maar is dat dit jaar helaas niet zo. "Dit is geen gelukkige zomer."

In het Oostenrijkse Tirol overleed maandag een 50-jarige Nederlander na een val van tachtig meter van een berg. Een 41-jarige Nederlander overleed een paar dagen eerder door een val tijdens een bergwandeling in Zwitserland. En een Nederlandse echtpaar overleed zaterdag tijdens een wandeling in een rotsachtig gebied in de Franse regio Ardèche. De vrouw (66) zou onwel zijn geworden door de hitte en een hersenbloeding hebben gehad. Haar man (72) wilde hulp halen, maar kwam ten val en kreeg een hartstilstand.

Senioren en jonge hikers

Het valt NKBV-directeur Baks op dat met name twee groepen in de problemen komen tijdens een bergwandeling: de senioren en de jonge hikers. "Je ziet dat senioren met een niet heel goede conditie de bergen in gaan", begint Baks zijn uitleg. "En dan in de hitte, zonder voldoende te drinken." Volgens de directeur worden mensen in dat geval snel moe, waarna ze bijvoorbeeld kunnen vallen. "Zoals we dat helaas hebben gezien bij het echtpaar in Frankrijk."

Twee vrouwen die Hart van Nederland sprak gaan in ieder geval niet zonder goede voorbereiding op pad als ze gaan wandelen. "Neem je telefoon mee zodat je mensen kan bereiken en navigatie hebt", raden zij aan. "Maar neem ook altijd een plattegrond mee. En goede wandelschoenen aantrekken. Slippers werken niet, heb ik zelf ervaren."

Ze vinden het heftig om te horen dat er zoveel ongelukken gebeuren tijdens het bergwandelen. Een andere wandelaar kan uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk ervaring is. "Ik heb het in het verleden veel gedaan, echt alpineklimmen", vertelt hij. "Dat vergt een lange voorbereiding met veel sporten en ook oefenen met ijsklimmen." Zijn advies? "Ga altijd met een gids op pad."

Bereid je goed voor

De tweede groep die vaak in de problemen komt, zijn jonge hikers. Deze worden volgens Baks wel met succes gered. De directeur stelt dat de jonge wandelaars vaak vast komen te zitten door bijvoorbeeld een slechte uitrustig. Baks: "Ook al is het prachtig weer, je moet altijd een regenbroek en regenjas meenemen."

De NKBV-voorzitter stelt dat je voor een stevige wandeling in goede conditie moet zijn, een beetje moet kunnen navigeren en ondertussen een schuin oog op het weer houden. "Te laat beginnen met teruglopen kan ook een gevaar zijn. Het kan snel te donker worden en dan lukt het niet altijd de weg terug te vinden." Een laatste probleem is volgens Baks een gebrek aan ervaring. "Bereid je goed voor!"

De vereniging heeft nog geen exacte aantallen ongelukken. De balans wordt na de zomer opgemaakt, in samenwerking met Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse wandelclubs.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.