Waarschuwen
18 mei 2023, 16:00
De Aziatische hoornaar rukt op in het land. Het kwaadaardige broertje van de bij laat zich op steeds meer plekken in het land zien en dat betekent niet veel goeds voor de andere insecten.
De insectensoort kun je er echt beter niet bij hebben volgens de Rotterdamse Bijenvereniging Ambrosiusgilde. De vereniging spreekt zelfs van een verontrustende trend, nu zij de eerste koninginnen van de Aziatische hoornaar nu ook hebben gespot in de buurt van Rotterdam. "Dat betekent dat hij erin is geslaagd om op te rukken boven de rivieren vanuit het zuiden."
Dit heeft te maken met dat de Aziatische hoornaar een bedreiging is voor andere insecten als honingbijen en andere insectensoorten. “We waren er al een poosje bang voor. En nu komt ons ergste vermoeden uit, helaas.”, zegt Judith Kraak van het Ambrosiusgilde.
In 2004 kwam de hoornaar Europa binnen via een plantenkweker in Frankrijk. Zeeland had in 2017 de eerste melding in het land en sindsdien stijgt zo goed als elk jaar het aantal waarnemingen. In 2022 waren er zo’n 140 meldingen van de Aziatische hoornaar en is het insect op steeds meer plekken gespot.
De nesten van Aziatische hoornaars blijken lastig te bestrijden. Elk najaar brengt een nest namelijk wel 100 nieuwe koninginnen voort, die uitvliegen om elk opzoek te gaan naar een nieuwe locatie voor een eigen volk. "Het is de zoveelste klap voor de biodiversiteit en onze imkers. We moeten dus ook hier aan de bak om deze exoot zoveel mogelijk te weren", aldus de bijenvereniging.
Daarnaast is de hoornaar een agressieve jager, die op sluwe wijze opereert. "Omdat het een exoot is herkennen onze bijen ze niet als vijand en kunnen ze in een paar uur tijd een hele kast honingbijen slachten. Dat zijn 10.000 tot 60.000 bijen", legt Kraak uit. Omdat de Aziatische hoornaar veel schade aan kan richten voor de Nederlandse wilde insecten, is het volgens de bijenclub belangrijk het probleem de kop in te drukken en vraagt oplettende burgers mee te helpen.
Mensen kunnen helpen door bij het spotten van de Aziatische hoornaar meteen te melden. De insecten zijn te onderscheiden door de gele poten, het zwarte borststuk en de oranje strepen op het onderlichaam en omdat ze een stuk groter zijn dan wespen.
"Op dit moment zijn de koninginnen zogeheten ‘primaire’ nesten aan het maken, ook wel voorjaarsnesten genoemd. Dat zijn vaak laaghangende nesten die je bijvoorbeeld kunt vinden onder tuintafels, overdekte veranda's, nestkastjes of aan schuren", aldus Kraak.
Let wel op dat je niet de verkeerde insecten doodslaat. "Als je zeker weet dat je een koningin hebt gezien dan mag je deze tot eind mei gewoon doodslaan. Is het een werkster, die nu nog kleiner is dan de koningin, dan kun je die laten gaan, zodat de locatie van het nest makkelijker kan worden gevonden", legt de expert uit. Wel moet dit alsnog gemeld worden.
Het melden van de Aziatische Hoornaar kan met de app Obsidentify of via deze website.
Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.