Waarschuwen
25 mei 2023, 07:51
Veel Nederlanders ontvangen de komende dagen hun vakantiegeld, voor velen een welkome financiële meevaller. Maar let op, want juist in deze tijd liggen fraudeurs op de loer. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ze roepen op tot alertheid en geven tips om fraude te herkennen.
Slechts drie op de tien Nederlanders gebruikt hun vakantiegeld echt voor vakantie, zo bleek eerder uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel. Anderen gebruiken het ofwel om te sparen, mee rond te kunnen komen of een grote uitgave mee te doen. En vooral die laatste groep moet voorzichtig zijn, zegt Marco Doeland van NVB: "De opluchting die mensen voelen als het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, kan er juist voor zorgen dat ze makkelijker in de val van een online fraudeur trappen. Dat kan gaan om een nepwebshop of een malafide verkoper op Marktplaats, maar ook om een beleggingsvoorstel dat veel te mooi is om waar te zijn."
Fraudeurs spelen in op onze emoties, legt hoogleraar economische psychologie Marcel Zeelenberg uit. "We beschouwen het vakantiegeld als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven." Zie je dus ineens een mooie aanbieding van een product dat al langer op je verlanglijstje staat, ga er dan niet altijd meteen op in. Je bent volgens Zeelenberg namelijk eerder geneigd om erop in te gaan én je bent minder kritisch over waar je het product aanschaft, precies waar fraudeurs misbruik van maken.
Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt, heeft de NVB een aantal lessen over hoe fraude werkt. Volg daarom de volgende adviezen:
Nepwebshops: controleer of een webshop waar je iets wil kopen wel echt is. Bekijk reviews, vergelijkingswebsites en of je er veilig kan betalen. En zijn er contactgegevens op de site te vinden?
Phishing: Controleer of een mail en links die erin staan wel echt zijn. Vul nooit zomaar online je bankgegevens in.
Whatsappfraude: Fraudeurs proberen ook vaak via WhatsApp, sms of per mail mensen over te halen geld te sturen. Dat doen ze door zich voor te doen als een bedrijf zoals een telecomprovider of als een familielid dat in de problemen zit en nu geld nodig heeft. Controleer daarom altijd wie de afzender is en denk twee keer na als je zo'n betaalverzoek krijgt.
Bankhelpdeskfraude: Fraudeurs doen zich soms ook voor als bankmedewerker die je bellen. Ze vragen je dan bijvoorbeeld om een programmaatje op je computer te installeren waarmee ze op afstand kunnen helpen om je geld veilig te stellen, maar echte bankmedewerkers zullen dit nooit doen.
Bank-aan-huisfraude: Krijg je een koerier aan de deur die aangeeft van een bank te zijn en een nieuwe 'veilige' betaalpas komt langsbrengen? En vraagt hij je jouw oude pas én pincode af te geven? Ga nooit in op verzoeken je pas of pincode af te geven. Meldt het direct bij je bank als je er toch op in bent gedaan.
Geldezel: Een manier voor fraudeurs om geld wit te wassen is door iemand te vragen geld te stallen op hun bankrekening, dat ze daarna samen pinnen. Deel echter nooit je bankrekening met anderen.
Cryptofraude en investeringsfraude: Het lijkt soms te mooi om waar te zijn: iemand heeft veel geld verdiend met crypto of investeringen en biedt jou de kans net zo rijk te worden. Grote kans dat die persoon liegt en een fraudeur is. Check daarom altijd of zijn of haar bedrijf ingeschreven staat bij de Nederlandse Bank.
Datingfraude: Ben je single en op zoek? Pas dan op dat je niet verleid wordt door een fraudeur die ineens om geld vraagt. Maak nooit geld over, hoezeer je je hart ook hebt verpand.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.