Waarschuwen
19 apr 2023, 23:32
Cybercriminelen slaan steeds vaker toe. Er waren in het jaar 2021 zo'n 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Sinds 2012 is het aantal slachtoffers met 22 procent gestegen. Vooral de laatste jaren is er sprake van een stijging, meldt het CBS. Hoe kun je het voorkomen?
Je hebt verschillende soorten cybercriminaliteit. Eén hiervan is phishing. 100.000 mensen zijn in het jaar 2021 gedupeerd door phishing. Bij phishing krijg je e-mails binnen met een link naar een valse website, waardoor criminelen geld of gegevens kunnen stelen. Onder 65-plussers is gehackt worden hun grootste angst, groter dan dementie en gezondheidszorgen. Dat blijkt uit onderzoek van de ouderenbond.
Er zijn manieren om een cyberaanval te voorkomen. Hieronder lees je een paar tips van cybercrime deskundige Dave Maasland. Het allerbelangrijkste is je wachtwoord. Gebruik verschillende wachtwoorden en niet voor elk medium hetzelfde. Het is vooral belangrijk om het wachtwoord lekker lang te maken. Dat is belangrijker dan of je er allerlei speciale tekens of cijfers in doet, al helpt dat ook mee. Een manier om dat te doen is een zogenoemde 'wachtwoordzin', een lange zin die je makkelijk kan onthouden waarbij je bijvoorbeeld elk woord met een hoofdletter begint.
Aangezien het onthouden van allemaal verschillende wachtwoorden een hele klus is, kan je het beste alle wachtwoorden opschrijven in een boekje en opbergen in een kluis of op een andere veilige plek in huis. Verander ook regelmatig je wachtwoord.
Stel altijd een tweestapsverificatie in op je privé e-mailaccount. Het is eigenlijk een extra beveiligingslaag. Inloggen op je e-mail in twee stappen: met een wachtwoord en een code. Hoe stel je dit in? Je kan naar de instellingen gaan van je e-mail, dan naar beveiliging en dan klikken op tweestapsverificatie.
Steeds meer jongeren zijn betrokken bij cybercrime, ziet Dave Maasland:
Cyberaanvallen komen ook steeds vaker voor binnen bedrijven en organisaties. Een nieuwe vorm is van ransomware, het versleutelen van databestanden van gebruikers, is Lockbit. Deze aanvallen kunnen zichzelf verspreiden, in tegenstelling tot andere aanvallen.
Lockbit zat ook achter de grote hack bij de KNVB. De cybercriminelen eisen meer dan een miljoen euro aan losgeld. Ze hebben kopieën van paspoorten en contracten van de Oranje-spelers gestolen en dreigen deze te publiceren.
De hackgroep had een ultimatum gesteld op 26 april, maar tijdens de uitzending van Vandaag Inside werd woensdag bekendgemaakt dat de online klok die aftelde tot de deadline is gestopt. Dit zou kunnen betekenen dat er betaald is aan de criminelen of dat de groep zich heeft teruggetrokken.
Bedrijf Kaspersy geeft de volgende tips aan organisaties en bedrijven. Ook hier zijn sterke wachtwoorden en de tweestapsverificatie essentieel. Dus lang, variaties van tekens en niet te eenvoudig. Ook is het belangrijk om verouderde en ongebruikte gebruikersaccounts op te schonen.
Ook moet je er goed op letten dat niet zomaar iedereen overal in kan. Beperk daarom de machtigingen van medewerkers die in bepaalde mappen of data mag snuffelen om te voorkomen dat cyberaanvallers onbelemmerd kunnen toeslaan. Besteed met name aandacht aan machtigingen van zogenoemde endpointgebruikers en IT-accounts met machtigingen op beheerdersniveau. Webdomeinen, samenwerkingsplatformen, webvergaderservices en ondernemingsdatabases moeten allemaal worden beveiligd.
En mocht je nou wel gehackt worden? Zorg dan dat je altijd een kopie hebt gemaakt (of alsnog maakt) van je hele systeem, zodat dit niet verloren kan gaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.