Terug

Volg Hart van Nederland

Hijgen, kwijlen en hete pootjes: zo voorkom je dat jouw huisdier oververhit raakt

Waarschuwen

12 juni 2023, 20:59

Het is tropisch warm de komende dagen en hoewel jij waarschijnlijk weet wanneer je je voeten in een koud badje moet leggen en de ventilator op standje vrieskist moet zetten, kan het voor je huisdier een hele uitdaging zijn om koel te blijven. Hoe herken je of je harige vriend het te warm heeft en hoe help je ze om af te koelen?

"Er wordt heel veel op sociale media gewaarschuwd, maar de gevallen blijven binnenkomen. Vooral in de weekenden", vertelt dierenartsassistent Lorenzo Klootwijk tegen Hart van Nederland. Hij werkt in een spoedkliniek van Anicura in Rijswijk, waar met deze temperaturen veel oververhitte dieren binnenkomen, en legt uit hoe je kunt voorkomen dat ook jouw huisdier daar terechtkomt.

Dieren kunnen niet zweten

Waarom is het voor dieren zoveel lastiger om af te koelen dan voor mensen? "Wij vinden het fijn om een dagje naar het strand te gaan, maar dat is voor onze huisdieren minder leuk. Wij hebben aangeleerd om verkoeling op te zoeken - even in de schaduw te gaan zitten of het water in te gaan - maar dieren doen dat niet."

Zijn advies: laat je dier op zo'n dag liever binnen. Maar dat is niet de enige reden dat dieren sneller oververhit raken. "Dieren zweten niet zoals mensen", legt Klootwijk uit. "Ze zweten via hun voetzooltjes en door te hijgen bijvoorbeeld." Ze raken de hitte dus minder makkelijk kwijt.

En dat is meteen de makkelijkste manier om in de gaten te houden of bijvoorbeeld je hond het te warm heeft. "Ze gaan veel hijgen. Dat is het eerste wat je ziet als een dier oververhit raakt. Ook gaan ze overmatig kwijlen."

Let op het gedrag

Daarnaast moet je ook op het gedrag van je dier letten. "Dieren worden slomer, ze kunnen hun eetlust verliezen. Bij honden en katten zie je ook dat ze liever op een koele vloer gaan liggen en bijvoorbeeld niet op een warm kleed. In een later stadium kunnen ze ook braken of diarreeklachten krijgen."

Als het echt link wordt kunnen dieren epileptische aanvallen krijgen en zelfs overlijden aan oververhitting. "Het is echt belangrijk om ze goed in de gaten te houden", zegt Klootwijk. Naast gedrag, kun je ook aan je dier zien of het goed met ze gaat. "Als je lip omhoog tilt en ziet dat het slijmvlies rood of zelfs blauw is, dan is dat een teken dat ze oververhit zijn."

Zo voorkom je het

Maar wat kun je doen om te voorkomen dat het zo ver komt? "Zorg voor voldoende afkoeling. Dus voldoende vers water, genoeg plekken in de schaduw en zorg bijvoorbeeld dat er een airco of ventilator is." En als je toch denkt dat het foute boel is?

Dan breng je ze naar een spoedkliniek of dierenarts bij je in de buurt. "Hier gaan we dan actief koelen. We zetten ventilatoren bij het dier en we overgieten ze met alcohol. Alcohol verdampt namelijk heel snel en dat zorgt ervoor dat de warmte afneemt. En zo snel mogelijk afkoelen met icepacks."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.