Waarschuwen
27 aug 2023, 20:40
Zit je de komende dagen in de Alpen? Houd dan de weerberichten en instructies van de lokale overheid goed in de gaten, adviseren meteorologen van Weer.nl. Er komt namelijk extreem noodweer aan: zware regenbuien, overstromingen en modderstromen. "Potentie om een natuurramp te worden."
Een "ramp in de maak" noemt Weer.nl het. "Het is heel extreem wat er nu komt", zegt meteoroloog Robert de Vries tegen Hart van Nederland. "Het zijn gigantische hoeveelheden regen. Denk aan honderden millimeters. En zeker in berggebieden. Daar stroomt het via beekjes en rivieren direct naar het dal toe."
Het kan dus maar één kant op: naar beneden. En dat veroorzaakt behoorlijk gevaarlijke situaties. "Zorg dat je op een veilig plek zit", zegt De Vries. "Campings zitten veelal bij rivierbeddingen, daar zou ik nu niet gaan staan."
Gisteren en vandaag kwamen er in de Alpen al zware onweers- en hagelbuien voor, met grote schade tot gevolg. In het noorden van Italië overleefden veel auto's het weer niet, maar het ergste moet nog komen:
Is het advies dan om zo snel mogelijk je spullen te pakken en te vertrekken? "Dat is moeilijk te zeggen. Dat ligt heel erg aan het gebied waar je zit", aldus De Vries. "Blijf het vooral in de gaten houden. Doe wat de lokale autoriteiten daar zeggen en vindt een veilig onderkomen."
Qua maatregelen is er ook weinig aan te doen, zegt De Vries. "De hoeveelheden zijn zo groot dat de natuur nu oppermachtig wordt." De weerssituatie heeft de potentie om uit te groeien tot een natuurramp. Het kan verdomde snel gaan. Deze hoeveelheden komen in een korte tijd naar beneden".
Volgens Weer.nl heeft de gevaarlijke weerssituatie alles te maken met het verdrijven van de extreme hitte waar grote delen van Europa, maar vooral Frankrijk, afgelopen week mee te maken hadden.
Daarnaast is ook het zeewater in het westelijke deel van de Middellandse Zee erg warm. Daardoor is de lucht niet alleen warm, maar ook heel vochtig. Dat maakt de atmosfeer onstabiel van opbouw, want zulke lucht heeft de neiging om op te stijgen en voor flinke (onweers-)buien te zorgen.
Komende avond, nacht en morgen komt er een lagedrukgebied over de Alpen heen en worden er meerdere neerslagzones tegen de Alpen gedrukt. Omdat die luchtmassa tegen die bergmassa opgestuwd wordt, wordt al het vocht als het ware als bij een spons uit de lucht geknepen.
Mallorca en omgeving
Zondag beweegt de lijn met felle onweersbuien boven Spanje naar het Oosten. Doordat de atmosfeer zeer dynamisch is, kunnen de buien gepaard gaan met veel gevaarlijke randverschijnselen: zware windstoten, veel bliksem, grote hagelstenen en zeer veel neerslag.
Zuidoost Frankrijk, Sardinië en Corsica
Door een lagedrukgebied steekt er een sterke, straffe wind op. Windkracht 9 of 10 is mogelijk, met windstoten van 130 km per uur. Vannacht en morgen krijgen ze daar mogelijk te maken met bliksem, hagel, extreme windstoten en wateroverlast.
Noord-Italië en de Alpenlanden
De grootste ravage zal plaatsvinden in het noorden en noordwesten van Italië en Zwitserland. Vanaf nu kan er 100 mm, lokaal zelfs meer dan 200 mm, water vallen. In totaal, met de regen die al gevallen is, kan het uitkomen op 300 of 400 mm. In Nederland valt er in een half jaar gemiddeld zo'n 350 tot 400 mm.
Het risico op overstromingen is groot, zeker langs beken en rivieren. Er is een gevaar op ondergelopen kelders, parkeergarages, modderlawines en aardverschuivingen. Ook rotsblokken en bomen worden instabiel en kunnen van de berg afrollen.
Bron: Weer.nl
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.