Waarschuwen
19 juni 2023, 17:25
Door een grote brand in Arnhem zijn zondag acht huizen onbewoonbaar geworden. De brand bracht meteen de discussie over de zonnepanelen op de daken van de huizen op gang. Uiteindelijk bleek de brand begonnen te zijn in de keuken, maar blijft de vraag wel aanwezig: kunnen zonnepanelen daadwerkelijk zorgen voor extra brandgevaar? Volgens de brandweer en experts is een slechte installatie van de panelen levensgevaarlijk.
Een woordvoerder van Brandweer Nederland laat aan Hart van Nederland weten dat er een stijging te zien is in het aantal branden waar zonnepanelen bij betrokken zijn. "Afgelopen jaren waren er gemiddeld 35 branden, dit jaar alleen al staat de teller op 55. En we zijn pas op de helft van het jaar."
In Arnhem zijn ze erg geschrokken van de grote brand:
De brandweer noemt de stijging zorgwekkend en kijkt naar manieren om mensen meer informatie te geven over een veilige manier van zonnepanelen plaatsen op het dak.
Zo raadt de brandweer bijvoorbeeld aan 'een ruime meter' tussen de eigen zonnepanelen en die van de buren aan te houden. "Dat noemen wij de zogenaamde stoplijn. Je moet er voor zorgen dat niet het hele dak onder de panelen zit, dit is echt niet veilig."
De kans op brand is groter als de zonnepanelen niet zorgvuldig zijn geplaatst, zegt de brandweer en Nils Rosmuller, expert Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. Ook Rosmuller maakt zich ernstige zorgen over het brandgevaar: "De vraag naar zonnepanelen is momenteel veel groter dan het aanbod aan goede mensen die de daken op een juiste manier kunnen vullen."
Hierdoor zijn er veel "verkeerd gelegde panelen", vervolgt hij: "Het is op sommige plekken echt prutswerk, dit kan voor zowel de bewoners als de brandweer levensgevaarlijk zijn."
Daarnaast kunnen de zonnepanelen ook het blussen van branden bemoeilijken. Rosmuller spreekt van een 'parapluwerking': "De zonnepanelen liggen tegen elkaar, wat ervoor zorgt dat de brandweer niet of lastiger vanaf boven kan blussen, het vormt als het ware een beschermlaagje voor de brand."
Op dit moment is er nog geen wetgeving rondom de plaatsing van panelen. De woordvoerder van de brandweer zegt wel te hopen op betere regels: "De branche legt zichzelf nu wat regels op, maar wij hopen op wetgeving."
Ook ziet de brandweer een rol voor zichzelf weggelegd: "Wij hopen meer aan de voorkant betrokken te worden, want ook wij hebben ideeën over hoe de panelen wel op een veilige manier gelegd en gebruikt kunnen worden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.