Waarschuwen
10 juni 2023, 09:00
Dit weekend worden er niet alleen veel Nederlanders op het strand verwacht, maar ook een hele hoop kwallen. Dat komt door de wind die uit het oosten waait. Kwallen kunnen namelijk zelf niet zwemmen, maar dobberen mee met de stroming.
Als je precies wil weten waar er dit weekend kwallen zitten, moet je bij Lex van Hees van kwallenradar.nl zijn. Op die website kunnen strandgangers zien waar de meeste kwallen dobberen.
Als je gaat zwemmen, moet je niet alleen oppassen voor de kwallen maar ook voor hoe koud het water is:
Je hoeft je geen zorgen te maken om de kwallen, zegt Van Hees. "Het grootste deel van de kwallen die in Nederland voorkomen, zoals de Oorkwal en de Zeepaddestoel, zijn ongevaarlijk."
Toch is gestoken worden door een kwal zeker niet fijn en pijnlijk. Door een kwallenbeet kun je vervelende pijn en jeuk krijgen.
Als je gestoken wordt, is dat meestal door een Blauwe Haarkwal of een Kompaskwal. Dat zijn de kwallen die het meest voorkomen in Nederland.
Adriaan Meyling is voorzitter van stichting Anemoon en weet wat je moet doen als een kwal je prikt. "Een kwal kan mini-harpoentjes achterlaten in je huid. Het is dan van belang je wond uit te spoelen met zout water en eventuele harpoentjes te verwijderen met een pincet of heet water", vertelt Adriaan tegen Hart van Nederland.
Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat je moet plassen op de kwallenbeet? Dat werkt helemaal niet, zegt hij. Sterker nog: plassen kan averechts werken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.