nieuws
15 sep 2019, 21:32
In 2019 zijn tot nu toe 208 nieuwe aanvragen van politieagenten voor erkenning van PTSS gedaan, daarmee staat de teller van het totaal aantal aanvragen sinds 2013 op 2130. Van dat aantal aanvragen heeft 77 procent geleid tot een daadwerkelijke erkenning van PTSS door de politie. Een deel zit nog in de procedure van aanmelding. Dat politiewerk soms erg heftig kan zijn, bleek twee weken geleden nog tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Jawed S. Tegen hem werd 25 jaar gevangenisstraf geëist omdat hij op 31 augustus 2018 twee Amerikanen neerstak in het Centraal Station van Amsterdam, uit woede over beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Tijdens die zitting las de heldhaftige agent die S. enkele secondes na zijn daad neerschoot, een indrukwekkende slachtofferverklaring voor in de rechtszaal. Lees o**ok: Agent tegen aanslagpleger Jawed S.: 'Ik had je ook dood kunnen schieten' ** Hart van Nederland spreekt met korpspsycholoog Esther Tossaint over wat de politie doet om agenten die een posttraumatische stressstoornis hebben gekregen door hun werk, zo goed mogelijk te begeleiden. Ze vertelt wat er de afgelopen jaren al is gedaan aan de aanpak van PTSS en de omgang ermee, wat de ontwikkelingen en verbeteringen zijn, maar dat er ook altijd ruimte is voor verbetering.
Voorkomen van PTSS is helaas onmogelijk. Politiemensen zullen altijd met heftige incidenten te maken blijven krijgen. Wel neemt de organisatie allerlei maatregelen om de kans te verminderen dat agenten trauma’s oplopen. Zo kunnen politiemedewerkers na een heftig incident terecht bij het Team Collegiale Ondersteuning en is er deskundigheid binnen en buiten het korps beschikbaar op het gebied van psychosociale hulp. Leidinggevenden worden getraind in het vroegtijdig herkennen van signalen van psychosociale problemen. Lees ook: Agent Joeri schrijft boek over PTSS na traumatische ervaring Joeri Sterringa is werkzaam als politieagent en heeft PTSS, dat liep hij tien jaar geleden op toen hij geconfronteerd werd met de moord op een 12-jarig meisje in Amsterdam. Joeri is er dus al bij vanaf het moment dat PTSS werd erkend als beroepsgerelateerde ziekte in 2013. Onlangs heeft hij nog een terugval gehad. Begin februari was hij als officier van dienst aanwezig toen politiecollega's een 31-jarige man neerschoten, die hen bedreigde met een nepwapen. Joeri heeft de kwaliteit van de aanpak van PTSS bij de politie zien ontwikkelen en verbeteren, maar ziet ook dat er nog altijd ruimte is voor verbetering.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.