Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlanders moeten steeds langer wachten op levensreddende medicijnen

Nederlanders moeten steeds langer wachten op levensreddende medicijnen

nieuws

27 jan 2020, 17:06

Nederlandse patiënten moeten steeds langer wachten op nieuwe, dure medicijnen tegen kanker en zeldzame aandoeningen. De gemiddelde tijd die verstrijkt tussen goedkeuring en vergoeding van deze geneesmiddelen bedraagt inmiddels 410 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. Voor het onderzoek is gekeken naar 26 geneesmiddelen met een vraagprijs van €50.000 of meer per patiënt per jaar. Sinds 2015 moeten die medicijnen de zogenoemde Sluisprocedure doorlopen. Dat betekent dat het ministerie van Volksgezondheid zelf de prijsonderhandelingen voor deze medicijnen doet, in plaats van de zorgverzekeraars. Onder minister Bruno Bruins van Medische Zorg & Sport zijn de criteria aangescherpt. Daardoor is het aantal middelen in de Sluisprocedure vanaf 2018 toegenomen.

Moeizame onderhandelingen

De vertraging neemt toe doordat onderhandelingen tussen farmabedrijven en het ministerie over een prijsverlaging moeizaam verlopen. De fabrikanten vragen regelmatig de hoofdprijs voor hun nieuwe medicijnen, terwijl de minister scherp onderhandelt omdat hij voor oplopende kosten vreest. Lees ook: Nieuwe medicijnen tegen borst- en longkanker voortaan vergoed ''De sluisprocedure geldt niet voor alle geneesmiddelen'', verduidelijkt Pauline Evers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). ''Geneesmiddelen voor de behandeling van kanker zijn veel te duur. Dat wordt ook voortdurend gezegd, maar de farmaceutische industrie kan niet uitleggen waarom. Het is een zeer winstgevende industrie. Maar moet de de aandeelhouders dan zo belonen, ten koste van de patiënten?"

Ook elders in Europa

Een duidelijke oplossing voor het probleem is er echter niet. "Als ik dat wist, zou ik die aandragen'', aldus Evers, die verduidelijkt dat het niet enkel een probleem is in Nederland. "Het gebeurt overal. Je zou de prijs van geneesmiddelen op Europees niveau kunnen bepalen. Onze overheid probeert ook al samen te werken met andere landen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Een aantal landen zoals Duitsland en Frankrijk zijn minder geneigd om hierover te praten, omdat zij een hoofdkantoor van een groot farmabedrijf in hun land hebben. Zo'n groot bedrijf is natuurlijk goed voor de economie.'' Lees ook: Alternatief kankermedicijn ook vergoed

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.