nieuws
12 apr 2017, 12:32
De panda's Wu Wen en Xing Ya zijn onderweg naar Nederland. Maar waarom komen ze eigenlijk naar Nederland en horen ze niet gewoon in de natuur te leven? Het antwoord op deze, en andere, vragen, vind je hieronder:
Natuurlijk hoort de reuzenpanda, net als alle dieren, eigenlijk gewoon thuis in de vrije natuur. Echter, de dieren worden met uitsterven bedreigd. Zoals met veel van deze dieren, werken dierenparken via fokprogramma’s samen om dit te voorkomen.
Wilde reuzenpanda’s komen alleen voor in een drietal provincies in China (Sichuan, Shanxi en Gansu). Ze leven in de bergachtige gebieden van het Qinling-berggebied. Hier wonen ze in lastig te bereiken gebieden met dichtbegroeide bamboebossen. Ze kunnen dan ook goed tegen de kou, aangezien het een gebied waar ’s winters vaak sneeuw ligt en het zelfs in de zomer fris blijft met bewolking en mist. In het verleden hebben reuzenpanda’s op nog een aantal andere plekken gewoond in China, maar hier zijn ze duizenden jaren geleden al weggejaagd, met name door mensen
Exacte cijfers hierover zijn niet bekend. De laatste telling officiële telling zegt dat er een kleine 1600 panda’s in het wild leven, maar bij een DNA-onderzoek in 2006 kwam dit aantal uit op 2000 tot 3000. Experts zijn het er wel over eens dat het aantal reuzenpanda’s aan het stijgen is. Het IUCN, het instituut dat zich hiermee bezighoudt, heeft de status van de panda daarom onlangs aangepast van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’.
De officiële naam van de reuzenpanda is Ailuropoda melanoleuca, wat letterlijk ‘zwart met witte kattenpoot’ betekent. Chinezen nomen het een dà xióng māo, wat vertaald kan worden naar ‘grote beer-kat’. Het woord panda komt uit het Nepalees. Daar bestaat het woord poonya, wat Nepalees is voor ‘bamboe-eter’. En aangezien dit een grote pandasoort is, wordt het de reuzenpanda.
Het korte antwoord: nee. Uit een studie van de BBC is gebleken dat we panda’s zo schattig vinden, omdat ze aan nagenoeg alle eisen voldoen die we stellen voor schattigheid: ze hebben grote ogen aan de voorkant van hun gezicht, ze zijn heel pluizig en ze komen wat onnozel over. De verzorgers kunnen over het algemeen dicht bij de dieren komen, aangezien zij elkaar vaak al jarenlang kennen en de dieren vanaf jongs af aan kennen. De verzorgers hebben vaak zelfs met de panda’s kunnen spelen als deze nog welpjes zijn. Toch zijn reuzenpanda’s dieren die vooral op zichzelf leven. Ook in het wild zoeken de dieren elkaar nagenoeg alleen op tijdens de paringsperiode, de rest van het jaar leven ze in hun eentje. De dieren zijn ook nog behoorlijk sterk, uiteindelijk blijft het een berensoort.
Dit heeft eigenlijk twee redenen. China wil panda’s graag uitlenen aan dierenparken op andere plekken in de wereld, zodat ze zich daar voort kunnen planten Er zit ook een stukje politiek aan vast: pandadiplomatie. Dit is een eeuwenoud gebruik van China om panda’s uit te lenen als teken van vriendschap. Dit gebeurde voor het eerst in de zevende eeuw, toen tijdens de Tang-dynastie panda’s werden geschonken aan Japan. Dit is opnieuw geïntroduceerd toen de Communistische Partij van China in 1949 aan de macht kwam.
Ouwehands Dierenpark moet ongeveer een miljoen euro aan ‘huur’ betalen voor de panda’s. Dit is nog zonder de kosten voor het nieuwe pandaverblijf: Pandasia en de kosten voor verzorgers, eten voor de dieren, onderhoud, het invliegen van de dieren en de speciale cursussen die verzorgers in China moesten volgen. Het geld wordt in China gebruikt om het voorkomen en leven van panda’s te bevorderen. De enorme kosten worden opgehoest door de directeur van Ouwehands Dierenpark: Marcel Boekhoorn. Boekhoorn is een ondernemer wiens vermogen wordt geschat op meer dan een miljard euro. Hij heeft het dierenpark in Rhenen in 2000 opgekocht toen het nagenoeg failliet was. Dankzij zijn investeringen in inzet heeft hij het park weer winstgevend gemaakt.
Het zorgt voor Ouwehands Dierenpark hoogstwaarschijnlijk voor meer bezoekers, maar de betere vraag is: Wat heeft Marcel Boekhoorn eraan? Hij is degene die er persoonlijk voor heeft gezorgd dat ze hierheen komen en daar ook voor betaalt. Boekhoorn doet dit vooral omdat hij een enorme liefhebber van dieren is, dat is ook de reden dat hij het park heeft gekocht. Het kantoor van Boekhoorn staat midden in Ouwehands Dierenpark en hij kan vanuit zijn persoonlijke kantoorruimte bij het apenverblijf om de dieren te voeren.
Dat ligt eraan aan wie je het vraagt. Veel van de ondernemers in Rhenen zijn hartstikke blij met de komst. Zij haken dan ook in op de hype met bijvoorbeeld panda-gebakjes: http://www.kijk.nl/video/NrfCfbREPKw9?autoplay=0 In het naastgelegen Wageningen zijn ze een stuk minder blij. Daar wordt mogelijk een grote, extra parkeerplaats aangelegd voor alle extra bezoekers. Bewoners zijn bang dat hun wijk hierdoor, met name in weekenden en vakanties, helemaal vast komt te staan met verkeer richting het park. Bericht gaat verder onder de video http://www.kijk.nl/video/qnc5MltrAI1X?autoplay=0
De panda's worden door hun (huidige en nieuwe) verzorgers in transportkisten geladen en ze gaan vervolgens een vliegtuig in. Chinese dierverzorgers gaan mee om erop toe te zien dat alles goed gaat. Verder is er een hele lading bamboe aan boord, zodat de dieren iets te bikken hebben. Zowel bij het vertrek in China als bij de aankomst in Nederland vindt een hele ceremonie plaats: http://www.kijk.nl/video/vN7oevvx5PxN?autoplay=0
Zoals de eerder uitgelegde betekenis van de naam (bamboe-eter) al heeft verraden, leven panda’s van bamboe. De vraag is alleen nog even welk soort bamboe Wu Wen en Xing Ya het lekkerst vinden. Bamboekweker Bennie Nielen gaat het bamboe leveren en hij heeft veertien verschillende soorten klaar staan, zodat het Aziatische duo van alles uit kan proberen. http://www.kijk.nl/video/lUMrRs1daIfv?autoplay=0
Dat is nog niet helemaal duidelijk. “Vanaf de officiële opening van Pandasia, waarvan de datum nog bekend wordt gemaakt, zullen de reuzenpanda’s te zien zijn voor de bezoekers van het dierenpark”, aldus Ouwehands zelf.
Als je graag reuzenpanda’s wilt zien, maar niet meer wilt wachten kun je bij drie landen in de buurt terecht:
De Edinburgh Zoo in Schotland heeft twee panda’s. Deze blijven tot 2021;
Tiergarten Schönbrunn in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Zij hebben vier panda’s, waarvan er twee in het park zelf zijn geboren. Een derde welp is al terug naar China;
In het Belgische Brugelette (in Wallonië, ruim 50 kilometer ten zuidwesten van Brussel) heeft Pairi Daiza heeft sinds april 2014 ook twee reuzenpanda’s, waaronder een babypanda.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.