Terug

Volg Hart van Nederland

Afvalinzameling 2.0: ouderen betalen de hoofdprijs maar afval scheiden nog niet mogelijk

nieuws

7 jan 2022, 21:53

Overal in Nederland pasten gemeenten de afgelopen jaren hun afvalbeleid aan. In plaats van een vast bedrag, betalen mensen nu per keer dat ze de grijze container aan de weg zetten of een afvalzak in een container gooien. Minder restafval is dus minder betalen. Dat is mooi in theorie maar is een ramp in de praktijk voor ouderen zoals Wil Wandel (90) uit Harderwijk.

Wil kan een grote volle zak vuilnis niet tillen want dat is gewoon te zwaar. Ze brengt dan maar elke dag een kleine zak naar de container maar door dit nieuwe systeem, dat de naam 'diftar' heeft gekregen, is ze heel veel geld kwijt. Omdat ze nu per zak 1,60 moet betalen, lopen de kosten voor haar op naar 650 euro per jaar. In 2021 was ze nog een kleine 150 euro per jaar kwijt. "Ik vind het schandalig. Ik zal mijn schoonzoon moeten vragen of hij één keer per week kan komen om een grote vuilniszak naar beneden te brengen", zegt Wil tegen Hart van Nederland.

Maar dat is niet het enige probleem met het diftarsysteem, dat inmiddels in de helft van het land is ingevoerd. Het systeem zou het scheiden van afval stimuleren, omdat mensen door hun afval correct te scheiden, de uiteindelijke rekening kunnen verlagen. In theorie, dus.

Bij 90 procent van hoogbouw staan géén containers

Want per 1 januari zouden bij alle hoogbouw gft-containers komen te staan, zodat er overgestapt kan worden naar het Diftar-systeem. Maar bij 90 procent van de hoogbouw staan géén containers... " Wilco Bos, fractievoorzitter van de PvdA in Harderwijk, is verbijsterd. "Dus aan één kant zorgt de gemeente ervoor dat je je afval níet kunt scheiden en aan andere kant vindt de gemeente dat bewoners daar wél voor moeten betalen."

42 euro compensatie

Ook dat geldt ook voor Wil: zij heeft qua afvalscheiding alleen een papierbak voor haar appartementencomplex staan dus afval scheiden kán niet eens, maar ze mag wel 1 euro zestig per zak(je) aftikken. "Bij het opstellen van nieuw beleid is het niet mogelijk om volledig rekening te houden met elk type gezinssamenstelling, persoonlijke omstandigheden of individuele woonsituatie", aldus een woordvoerder van gemeente Harderwijk. Maar, benadrukt de gemeente, sommige huishoudens kunnen 42 euro compensatie krijgen. "Ik vind het niks", zegt Wil.

Het streven van de gemeente is om in het komende half jaar gft-verzamelcontainers neer te zetten waar mensen gratis hun gft in kwijt kunnen. "Voor de overbruggingsperiode krijgt men een ruime financiële tegemoetkoming."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.