Terug

Volg Hart van Nederland

Is een AI-robot de oplossing voor het lerarentekort?

Is een AI-robot de oplossing voor het lerarentekort?

nieuws

30 mei 2023, 20:32

Is een AI-robot de oplossing voor het lerarentekort in het onderwijs? Simon Hanemaaijer denkt van wel. Hij heeft de AI-gezichtshologram genaamd 'Lexy' ontwikkeld. Maar of er in de toekomst alleen nog maar robots voor de klas zullen staan, is nog maar zeer de vraag.

Uit recent onderzoek van de Universiteit Twente blijkt namelijk dat Nederlandse kinderen niet enthousiast zijn over het idee van robots in sociale beroepen, vanwege een gebrek aan menselijke zorgzaamheid en bescherming.

De gezichtshologram 'Lexy' is ontwikkeld door Simon Hanemaaijer en is vergelijkbaar met de chatrobot van ChatGPT. "Je kan er gesprekken meevoeren, en allerlei soorten vragen aan stellen", legt Hanemaaijer uit. "We hopen vooral scholen te kunnen helpen om de werkdruk te minderen. Denk aan het opsplitsen van de klas om intensiever onderwijs te kunnen bieden aan een kleine groep terwijl de andere helft voorlichting krijgt van de hologram."

Geen vervanger

Joris van den Broek, techniekleraar op vmbo-school de Rotonde, is voorstander van het gebruik van slimme technologieën, zo vertelt hij aan Hart van Nederland. "Ik experimenteer bijvoorbeeld al met 'extended reality' in het onderwijs. AI kan zeker helpen bij het ontwikkelen van de 21e-eeuwse vaardigheden van leerlingen, zoals het snel en accuraat opzoeken van informatie met correcte bronvermelding."

Wel benadrukt Van den Broek dat AI-hulpmiddelen niet de menselijke component in het onderwijs moeten vervangen. "Mijn leerlingen hebben ook gemerkt in bijvoorbeeld coronatijd dat digitaal les ook niet alles is. Je blijft toch de behoefte voelen voor dat menselijke contact. Deze brugklassers kunnen nog best in extremen denken. Sommige zullen angstig reageren terwijl anderen het weer als een kans voor het maken van huiswerk zien."

Nog niet vlekkeloos

Lexy is in drie maanden tijd ontwikkeld en werkt nog niet helemaal vlekkeloos. "De fout zit 'm nu af en toe nog in het herformuleren van zijn antwoord", vertelt Hanemaaijer. "Dan begint de hologram even verkeerd, maar hij herpakt zichzelf snel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.