nieuws
1 juni 2023, 07:24
Uit een recent onderzoek van Amnesty International blijkt dat de Nederlandse politie het recht op privacy van demonstranten schendt door het gebruik van vaag geformuleerde bevoegdheden voor toezicht.
De mensenrechtenorganisatie concludeert ook dat er onvoldoende toezicht is op de methoden die de politie hanteert bij het surveilleren. Demonstranten ervaren het politieoptreden als intimiderend en voelen zich belemmerd in hun recht om te demonstreren.
Amnesty International heeft onder meer documenten opgevraagd bij gemeenten en politie over surveillance tijdens demonstraties. Vijftig demonstranten zijn gevraagd naar de manieren waarop ze in de gaten worden gehouden tijdens acties en welke invloed dit op hen heeft.
In het rapport dat donderdag is uitgebracht stelt de organisatie dat de politie "onrechtmatige ID-controles" doet om te achterhalen wie een demonstrant is. Amnesty International wil dat de "ongeoorloofde surveillance van vreedzame demonstranten" stopt en alleen wordt ingezet bij vermoeden van "een serieus strafbaar feit." Naast ID-controles zet de politie bijvoorbeeld ook drones in tijdens demonstraties om toezicht te houden.
Directeur Dagmar Oudshoorn vindt dat de politie te ruime bevoegdheden heeft om zelf te bepalen wie ze controleert tijdens demonstraties. "Hierdoor ontstaat er groot risico op willekeur, discriminatie en machtsmisbruik", waarschuwt ze.
Amnesty International kijkt sinds 2016 hoe in Nederland wordt omgegaan met demonstranten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij acties van Extinction Rebellion. Bij de actie van afgelopen zaterdag werden meer dan 1500 demonstranten opgepakt. De meeste mensen worden niet vervolgd:
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.