nieuws
24 sep 2018, 11:32
Babi Pangang is eigenlijk net zo oer-Nederlands als bloemkool of stamppot. En daarom wil de stichting 'Meer dan Babi Pangang' het gerecht op de lijst voor cultureel erfgoed krijgen. De drie initiatiefnemers, regisseur Julie Ng, programmamaker InSoo Radstake en producent San Fu, alle drie met een Aziatische achtergrond, hebben er zelf een beetje een haat-liefde verhouding mee. Het is namelijk helemaal geen echt Chinees gerecht, maar een Nederlandse uitvinding. “Mijn vader vindt het niks, ik ook niet zo, maar Nederlanders smullen ervan”. En nu steeds meer Chinees-Indische restaurants de deuren sluiten, is het tijd voor actie.
Babi Pangang hangt ook samen met vooroordelen over Chinezen, zeggen zij. Hoog tijd om daar een beetje meer sjeu in aan te brengen, daarom maken ze een documentaire om dat beeld te verbreden. Daarvoor loopt nu een crowdfundactie. In oktober gaan ze ook een workshop volgen bij de instelling voor cultureel erfgoed om te leren hoe zij het fenomeen Babi Pangang levend kunnen houden. Met als ultiem doel: om het voor eens en altijd op de lijst voor cultureel erfgoed te krijgen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.