nieuws
10 sep 2020, 21:30
Baukje de Vries ziet door geestelijke problemen het leven soms somber in. Iedere dag opnieuw voert ze een strijd met een constante stroom gedachten in haar hoofd. Vaak onbegrepen door de buitenwereld. Het is een onderwerp waar ze eigenlijk liever niet over praat. Om het belang van goede hulp aan te kaarten, doet ze op Wereld Suïcide Preventiedag toch haar verhaal bij Hart van Nederland. Net als mensen die lijden aan een depressie heeft de 19-jarige Baukje het gevoel dat haar hoofd constant overloopt. "Alles wat erbij komt, dat kan er eigenlijk niet meer bij. Dan weet je niet meer wat je ermee aan moet", zegt ze. Het is iedere dag opnieuw weer een vermoeiende strijd die haar hele leven beheerst. Soms worden alle gedachten haar teveel. "Er zijn nog steeds wel momenten dat ik denk: het hoeft van mij niet meer. Gelukkig niet zoveel als twee jaar geleden, maar die momenten blijven er."
Depressieve gevoelens zijn voor buitenstaanders vaak moeilijk te doorgronden. "Je kan het heel lastig omschrijven naar een ander toe, want het zit in jouw hoofd", legt Baukje uit. "Je ziet het niet, je hoort het niet, je kan het niet raden." De enige manier waarop familie en vrienden erachter kunnen komen is door het te vragen. "Vragen is heel belangrijk", weet de tiener. "Je mag nooit van iemand aannemen: je zit er lachend bij, dus het gaat goed met je." Lees ook: Nederlanders kampen veel meer met psychische klachten door coronacrisis Het wordt dan ook vaak verward met 'dipje', al is dat lang niet hetzelfde. "Een beetje somber zijn, is als je op een donkere dag geen zin hebt om je bed uit te komen. Dat heeft iedereen weleens. Echt depressief zijn is als elke dag zo is en het niet vanzelf weg gaat."
Wereld Suïcide Preventiedag, een speciale dag waarop wordt stilgestaan bij het probleem, is volgens Baukje dan ook heel belangrijk. "Het kan soms zelfs van levensbelang zijn. Als iemand iets op tv ziet waarin hij of zij zich in herkent, kan dat al erkenning en een gevoel van rust geven." Lees ook: De zoon van Monique pleegde zelfmoord: 'Met de juiste hulp had hij nog geleefd' Ze heeft een advies aan anderen die last hebben van depressieve gevoelens. "Je hoeft je niet te schamen. Vraag hulp als dat lukt en als dat niet lukt, probeer het dan op een andere manier aan te geven. Schrijf een briefje naar je leraar, desnoods anoniem. App je vriendin. Probeer het aan iemand te laten weten, zodat ze rekening met je kunnen houden en iemand het in ieder geval weet." Na de nodige hulp staat Baukje zelf nu weer iets positiever leven, ook al leeft ze met de dag. "Eigenlijk zijn er momenten die leuk zijn, maar niet hele dagen." Heb jij hulp nodig? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via telefoonunumer 113 (27/4 bereikbaar, gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (24/7 bereikbaar, gratis). Chatten is ook mogelijk, via 113.nl.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.