nieuws
10 okt 2017, 15:55
De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben allen groen licht gegeven voor het regeerakkoord. Dit zijn de 14 belangrijkste punten:
De regering stelt 13 miljoen euro extra beschikbaar voor de bestrijding van terrorisme.
De basisbeurs in het hoger onderwijs komt niet terug; het leenstelsel blijft.
Voor cyberveiligheid voor 95 miljoen euro extra beschikbaar gemaakt.
Veroordeelde criminelen zullen niet meer automatisch in aanmerking komen om voorwaardelijk in vrijheid te worden gesteld. Daarnaast zal de periode waarin een veroordeelde via een voorwaardelijke invrijheidsstelling kan werken aan zijn resocialisatie worden gehandhaafd op een derde van de opgelegde straf, met een maximum van twee jaar.
De aanpassing van de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens wordt heroverwogen. Hierbij verkent het kabinet in hoeverre het Europese recht ruimte biedt voor een afgewogen bewaarplicht voor bepaalde telecommunicatiegegevens, in het bijzonder voor gegevens die strekken tot identificatie van de gebruiker van een communicatiedienst.
Het huidige raadgevende referendum is ooit geïntroduceerd als eerste stap richting een bindend, correctief referendum. Volgens de nieuwe coalitie is hier geen politiek vertrouwen meer in.
Er komt 270 miljoen euro per jaar vrij om de cao in het basisonderwijs te moderniseren. De arbeidsvoorwaarden zullen worden verbeterd voor docenten. Daarbovenop komt nog eens 450 miljoen euro om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen.
Om de kwaliteit en het aanbod bij het techniekonderwijs op het vmbo te verbeteren, is 100 miljoen euro per jaar beschikbaar.
Om ervoor te zorgen dat mensen die naar een verpleeghuis moeten, kunnen rekenen op goede zorg, is structureel 2,1 miljoen euro per jaar beschikbaar.
Het budget voor fundamenteel onderzoek wordt stapsgewijs verhoogd tot jaarlijks 200 miljoen structureel vanaf 2020.
De belasting op inkomen wordt verlaagd, met name voor de lagere en midden-inkomens. Dit is financieel mogelijk door het lage BTW-tarief te verhogen van zes naar negen procent.
Om het belastingsysteem te vergroenen, wordt vanaf 2020 in vier jaar tijd de hypotheekrenteaftrek en zelfstandigenaftrek verlaagd naar een basistarief. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om het eigenwoningforfait te verlagen. De regeling ‘geen of beperkte eigen woningschuld’ wordt de komende 20 jaar stapsgewijs afgebouwd.
Nederland krijgt een nationaal klimaat- en energieakkoord. Als uitgangspunt geldt de doelstelling van 49 procent CO2-reductie in 2030.
Het streven is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Uitfasering van de fiscale stimulering van emissieloze auto’s wordt in lijn gebracht met deze ambitie.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.