Terug

Volg Hart van Nederland

Belastingen en toeslagen in 2023: dit verandert er allemaal voor jou

nieuws

26 dec 2022, 21:17

Stoppen met de e-sigaret met zoete smaakjes, meer betalen voor boetes en hogere toeslagen: dit verandert voor jou met ingang van het nieuwe jaar.

Allereerst de stijgingen: het minimumloon gaat voor het eerst in ruim vijftig jaar met ruim 10 procent omhoog. Hiermee stijgt het loon wanneer je een fulltime baan hebt van ruim 1756 euro naar 1934 euro per maand.

Ook de uitkering en de AOW stijgen mee, die zijn gekoppeld aan het minimumloon en wordt ook met fors 8 procent hoger dan het was in 2022. De pensioenen stijgen ook, maar dit verschilt per pensioenfonds. De pensioenen van ABP, de grootste pensioenfonds in Nederland, stijgen met bijna 12 procent.

Mensen die meer verdienen dan het minimum gaan er ook op vooruit. Zelfs als je brutosalaris niet stijgt, kan je door de verlaging van heffingen die komend jaar ingaan maximaal ruim 4 procent meer verdienen.

Inflatie

Vanwege de hoge stijgingen van de energierekening en de inflatie neemt het kabinet maatregelen om mensen hun koopkracht te ondersteunen. Onder andere met het energieplafond dat rijkt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Als je onder dit plafond zit, betaal je maximaal 40 cent per kWh stroom en 1,45 euro voor een kuub gas. Als je eroverheen gaat, betaal je de normale tarieven van je energieleverancier.

En heb je recht op toeslagen? Dan zie je volgend jaar ook meer geld op je rekening verschijnen. De huurtoeslag wordt met 17 euro en de zorgtoeslag 35 euro per maand. Voor werkende ouders gaat de kinderopvangtoeslag omhoog: de maximum uurprijs voor toeslag voor de dagopvang en de buitenschoolse opvang gaat omhoog met 6,5 procent.

Hogere kosten

De inflatiecorrectie werkt ook de andere kant op, de boetes worden komend jaar óók fors in prijs verhoogd met 9 procent. Als je op 31 december dit jaar nog wordt aangehouden voor het vasthouden je mobiele telefoon in de auto, moet je 350 euro boete betalen. Rijd je in het nieuwe jaar met je telefoon in je handen, dan moet je 380 euro afrekenen.

Ook de premie van je zorgverzekering gaat omhoog. Hoeveel dat is, verschilt per zorgverzekeraar, maar gemiddeld stijgt de premie met 10 euro per maand voor de basisverzekering. Voor het einde van dit jaar kun je nog wisselen van zorgverzekeraar en kun je kijken waar je op kan besparen.

Jubelton

Met het nieuwe jaar wordt de zogeheten jubelton een stuk lager. Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen nu nog een belastingvrije schenking voor een eigen woning krijgen van een ruime 100.000 euro. Vanaf 2023 wordt dit verlaagd naar naar ongeveer 28.000 euro. Het verlagen van de jubelton moet de ongelijkheid op de woningmarkt verminderen. In 2024 wordt de jubelton volledig afgeschaft.

Verboden middelen

Per 1 januari komt lachgas in de Opiumwet te staan, wat het recreatief gebruik van de drug verboden maakt. Met het verbieden van de ballonnetjes is de hoop dat het aantal verkeersincidenten afneemt.

Producenten van e-sigaretten met een smaakje mogen vanaf 1 januari 2023 geen nieuwe smaken anders dan tabak op de markt brengen. Ze mogen wel tot 1 oktober 2023 hun voorraad verkopen. Vanaf 1 oktober zijn alle e-sigaretten met een smaakje behalve ‘tabakssmaak’ verboden. 

Bovenstaand fragment was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.