nieuws
5 apr 2021, 19:16
Gescheiden, baan kwijt; het zijn allemaal oorzaken waardoor mensen soms in een huisje op een vakantiepark moeten wonen. In veel gemeentes wordt het gedoogd, maar eigenlijk willen ze van die permanente bewoning af. Ook in het Groningse Kropswolde, waar ruim dertig gezinnen hun huis uit moeten.
De bewoners van 32 recreatiewoningen in het Groningse Kropswolde moeten per 1 juni 2021 écht hun huis uit. Daarover stemde de gemeenteraad van Midden-Groningen eerder in. Al in 2017 is besloten dat mensen niet meer permanent op het recreatiepark mogen wonen. Dit besluit is met de stemming over een voorstel van onder andere de VVD opnieuw bekrachtigd. Het is een kwestie die al lang speelt. Een hele tijd werd permanente bewoning op het Groningse recreatiepark gedoogd. Er wonen veel mensen in een kwetsbare positie die een persoonlijke gedoogbeschikking hebben. Vierenveertig bewoners met zo'n beschikking mogen blijven wonen. Voor tweeëndertig bewoners zonder die beschikking geldt dat ze op zoek moeten naar een nieuw plekje.
Yannick Lutterop is fractievoorzitter van D66 in de gemeente Midden-Groningen. Hij zit in de oppositie. Tóch stemde hij tegen het voorstel van de VVD, waarin werd opgeroepen om permanente bewoning toe te blijven staan. "Het is een gevoelige kwestie. Een grote groep bewoners met een persoonlijke gedoogbeschikking mag er wel blijven wonen. Maar omdat we niet willen dat het recreatiegebied een woonbestemming krijgt, moeten alle mensen zonder die beschikking echt vertrekken." Lutterop legt uit dat er in de regio een schreeuwende behoefte is aan werkgelegenheid. "Dat lukt niet als het gebied een woonbestemming heeft. Dat schrikt veel ondernemers af, die komen niet en er wordt niet geïnvesteerd. Ik besef dat het een lastige situatie is, maar ik geloof dat we in de recreatiesector banen kunnen en moeten creëren."
Een bewoner van het Smurfendorp, zoals recreatiepark De Leine ook wel liefkozend wordt genoemd, vertelt aan Hart van Nederland dat hij niet meer weet wat hij moet doen. "Ik woon hier vijf jaar. Noodgedwongen. Ben gescheiden, baan kwijt door corona en kan niet kopen. Waar moet ik heen? Willen ze soms dat ik in een kartonnen doos ga wonen?" De gemeente kon niet reageren voor de camera van Hart van Nederland. Een woordvoerder vertelt dat de "menselijke maat leidend zal zijn bij de toekomstige handhaving op onrechtmatige bewoning. We zullen mensen niet zomaar op straat zetten."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.