nieuws
25 feb 2023, 08:32
Het aantal bushaltes is in de afgelopen 5 jaar met 527 afgenomen. In de provincies Drenthe en Groningen is de afname percentueel het grootst, respectievelijk 11 en bijna 7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Flevoland is de enige provincie waar nu meer bushaltes zijn dan 5 jaar geleden. "Je ziet haltes hoofdzakelijk verdwijnen in de landelijke gebieden, maar ook in de stadsranden en de dorpen is die tendens zichtbaar," zegt onderzoeker Jeroen Bastiaanssen van het PBL.
Gecombineerd met het afschalen van sommige dienstregelingen zorgt dat volgens hem voor een verschraling van het openbaar vervoer. "Er wordt vaak ingezet op busverbindingen die je snel naar een treinstation of stadscentrum brengen, maar daardoor komen kronkelroutes door wijken en dorpen soms te vervallen," stelt hij vast. "Inwoners in die gebieden zijn daardoor regelmatig aangewezen op een auto om bepaalde voorzieningen te bereiken."
Bastiaanssen stelt vast dat beleid vaak gericht is op verbeteren van de bereikbaarheid, maar dat niet duidelijk is wanneer die bereikbaarheid goed of voldoende is. "We hebben recht op onderwijs en recht op zorg, maar we hebben geen recht op de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijd op school of in het ziekenhuis te komen. Dat is eigenlijk raar."
In de onderstaande video wordt een plan uitgelegd hoe minima gratis kunnen reizen.
ANP / Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.