Terug

Volg Hart van Nederland

Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

nieuws

24 jan 2020, 20:15

Het coronavirus heeft inmiddels 427 levens geëist. Ruim 20.000 mensen zijn ziek. Omdat het virus zich via de luchtwegen verspreidt, is de angst voor mutering en verdere verspreiding over de hele wereld enorm. Maar wat is het coronavirus, en belangrijker nog: hoe voorkomen we besmetting en verspreiding?

Waar komt het coronavirus vandaan?

Vermoedelijk hebben de eerste slachtoffers het virus gekregen na het aanraken van dierlijke producten op een markt in de Chinese stad Wuhan. Het virus is inmiddels ook al opgedoken in de VS, door een besmette man die van China naar Seattle is gereisd. Momenteel is de ziekte vastgesteld in 27 landen, waaronder de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Rusland en Zweden. Als klap op de vuurpijl vindt vanaf 25 januari het Chinees Nieuwjaar plaats. En in die vijftien dagen dat het feest is, slaan Chinezen massaal aan het reizen om bij familie en vrienden te kunnen zijn. Met als mogelijk resultaat dus nog verdere verspreiding van de ziekte.

Geen bijzondere maatregelen KLM

Luchthavens hebben dan ook maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld door passagiers te screenen. In Turkije worden mensen die uit besmette gebieden in China komen, in quarantaine gezet. Als er een vermoeden is dat iemand besmet is, worden ze meteen naar het ziekenhuis gebracht. KLM liet weten nog niet zover te gaan en neemt nog geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel. KLM zegt "in nauw contact te staan met zowel de gezondheidsautoriteiten als luchtvaartinstanties en de situatie goed in de gaten te houden". Wel drukt KLM reizigers op het hart om goed op hun hygiëne te letten en bijvoorbeeld handen te wassen voor en na het eten.

2019-nCoV-virus

Het lijkt volgens virologen dweilen met de kraan open, omdat dit coronavirus een geheel nieuw coronavirus is waartegen nog geen vaccinatie bestaat. Het coronavirus is een verzamelnaam voor allerlei ziektes als MERS en SARS, maar dit virus, een zogenoemd 2019-nCoV-virus, is nog niet eerder bij mensen geconstateerd. Tot nu dus.

Symptomen van het coronavirus

De klachten van met corona besmette patiënten lijken op een stevige verkoudheid, maar bij het 2019-nCoV-virus komen er ook nog ernstige longklachten en kortademigheid bij. In sommige gevallen leidt het virus tot levensbedreigende luchtweginfecties. Omdat de gemiddelde mens inmiddels immuun is voor de meeste coronavirussen, maar niet voor deze variant, werkt onze afweer hiertegen maar beperkt. Qua symptomen en de makkelijke verspreiding van de infectie lijkt 2019-nCoV-virus erg op SARS, ook een coronavirus. Aan laatstgenoemde virusziekte overleden in 2003 maar liefst bijna achthonderd mensen. De besmetting kan ook plaatsvinden tijdens de incubatieperiode, zonder dat iemand dus al symptomen vertoont.

Hoe voorkom je besmetting?

China is ondertussen druk bezig met het testen van allerlei behandelmethodes, maar een vaccin is nog niet in zicht. Voorkomen is voorlopig dus met recht beter dan genezen, maar hoe voorkom je dat je het 2019-nCoV-virus oploopt? Het sleutelwoord is hygiëne. Was goed je handen en als je moet niezen of hoesten, gebruik een zakdoek (of je elleboog). Reis je naar getroffen gebieden? Vermijd dan vooral de vis- vlees- of pluimveemarkten, het aanraken van dieren en draag voor de zekerheid een mondkapje.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.