nieuws
19 apr 2024, 07:57
Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.
De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei melden dat de extra maatregelen genomen worden in nauwe samenwerking met de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV).
De NCTV en de politie benadrukken dat zij de kans op spontane protestacties of verstoringen aanwezig achten. De kans op een aanslag, is in vergelijking met voorgaande jaren, niet groter.
De voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Wim van de Donk, roept iedereen op om de twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei te respecteren. "Ik denk dat we het respect mogen vragen van iedereen, om op dat moment de stilte mee te maken en de onverstoorbare gang van zaken ruimte te geven."
"We zitten in een situatie die we niet gekozen hebben, maar die wel noodzakelijk is", zo reageert Van de Donk op de extra maatregelen die genomen worden tijdens de herdenking, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. "We willen dit zo goed mogelijk doen. Voor Nederland, voor al die mensen die met verdriet, denkend aan de slachtoffers, daar staan."
Volgens burgemeester Femke Halsema zou het kunnen gebeuren dat er vlaggen meegedragen worden op de Dam, dat er gescandeerd gaat worden, of dat "zelfs de twee minuten stilte verstoord zouden kunnen worden". De aanleiding voor de hogere kans op verstoringen is volgens de driehoek "de toegenomen maatschappelijke spanning en een grote actiebereidheid tot protest onder de bevolking, onder andere ingegeven door het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas en de verdere spanningen in het Midden-Oosten".
In andere jaren stonden er naar schatting 20.000 mensen op de Dam. Door dit jaar de helft minder mensen toe te laten, kan de politie "sneller ingrijpen bij een eventuele verstoring", aldus de driehoek. "Meer ruimte voor het publiek betekent ook minder kans op verdrukking bij een incident."
Het publiek mag geen vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur meenemen. "De politie zal aanwezigen hierop fouilleren voordat ze de Dam betreden." Ook zijn demonstraties in de buurt van de Dam niet toegestaan. "Als organisatoren zich melden dan worden ze door de burgemeester verwezen naar plekken op gepaste afstand zodat de demonstraties de herdenking niet kunnen verstoren."
Tot nu toe heeft één organisatie bij de gemeente Amsterdam gemeld een demonstratie te willen houden tijdens de Nationale Herdenking. Om welke organisatie het gaat, maakt de gemeente niet bekend.
Er wordt nog overlegd over welke locatie wordt aangewezen voor het protest, maar dat zal "op een andere plek in de stad" zijn dan de Dam, aldus burgemeester Femke Halsema.
De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de herdenking "waardig, beheerst en veilig" verloopt. Toch is het volgens de driehoek niet helemaal uit te sluiten dat er verstoringen plaatsvinden. Daarom zouden er vooraf nog meer maatregelen opgelegd kunnen worden, "mocht daar in aanloop naar de herdenking aanleiding voor zijn".
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.