Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste Queer & Pride barst los in Amsterdam: duizenden op straat voor lhbtiq+-rechten

nieuws

22 juli 2023, 17:33

In Amsterdam hebben enkele duizenden mensen meegelopen met de jaarlijkse Pride Walk, een demonstratie voor gelijke rechten voor lhbti'ers wereldwijd. De wandeltocht, die voor de 11e keer is gehouden, is de aftrap van de eerste week Queer & Pride in de hoofdstad.

De actievoerders verzamelden zich rond 12.00 uur op de Dam. Daar waren toespraken en was muziek te horen. Om 13.00 uur vertrok de stoet richting het Museumplein, waar deze rond 15.00 aankwam. Op het plein is een minifestival georganiseerd met marktkraampjes, muziek en sportieve activiteiten.

De deelnemers aan de optocht droegen regenboogvlaggen en progress-pridevlaggen, die staan voor nog meer diversiteit in de regenbooggemeenschap. Ook hadden ze protestborden en spandoeken met daarop teksten als "The future is queer", "Iedereen dezelfde rechten", "Liefde is liefde", "Pride is protest" en "Waarom is seksuele voorlichting nooit voor ons?"

Lesbische, homoseksuele en biseksuele Nederlanders voelen zich nog steeds onveiliger dan heteroseksuelen, blijkt uit de LHBT-monitor uit 2022. Het schokkende geweld tegen Frédérique het jaar ervoor legt volgens COC een pijnpunt in de samenleving bloot:

COC over mishandeling Frédérique: 'Geweld tegen lhbtiq'ers legt pijnpunt in samenleving bloot'
0:50
COC over mishandeling Frédérique: 'Geweld tegen lhbtiq'ers legt pijnpunt in samenleving bloot'

Het motto van de eerste Queer-week is By Queers for Queers en staat in het teken van "het bevorderen van gelijkwaardigheid, het bestrijden van kansenongelijkheid en het versterken van de sociaal-maatschappelijke en economische positie van álle mensen die zich identificeren als lhbtiq+". Tot en met vrijdag 28 juli zijn er een hoop evenementen, zoals queer filmavonden, conferenties en feestjes.

Palestijnse vlag

Overigens liep het Zero Flags Project ook dit jaar niet mee met de Pride Walk, maar is het als tentoonstelling te zien op het Museumplein. Dit initiatief brengt al jaren de schending van mensenrechten onder de aandacht door de vlaggen te tonen van landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Dit jaar zijn het er 67. Het project gaat door totdat er nul vlaggen over zijn, zo is het idee.

Vanwege een meningsverschil over een van de getoonde vlaggen, de Palestijnse vlag, doet het project sinds vorig jaar niet meer mee met de demonstratie. De organisatie van de protestmars noemde toen in een manifest dat "de vrijheid van een bepaalde groep niet gevierd kan worden als die ten koste gaat van de vrijheid van andere groepen", en zei solidair te zijn met de bevolking van bezette gebieden, zoals de Palestijnse.

De organisatie van de Pride Walk, Queer Amsterdam, benadrukte vooraf dat deelnemers niet queer hoeven zijn om mee te lopen met de Pride Walk. Iedereen die de strijd van de regenbooggemeenschap steunt en "dezelfde waarden heeft en dezelfde punten steunt", is welkom.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.