nieuws
18 feb 2024, 22:36
Zaterdagavond ging het vreselijk mis bij zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag. Een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap leidde tot hevige rellen en het gaat vaker mis. Wat zit daarachter? Het heeft te maken met het regime in Eritrea dat hoogleraar Mirjam van Reisen 'de ergste dictatuur naast Noord-Korea' noemt. "Het is eigenlijk toch gek dat deze bijeenkomsten gehouden mogen worden."
"Vanuit de Eritrese bevolking staan er twee partijen lijnrecht tegenover elkaar, voor- en tegenstanders van het huidige regime", legt Eritrea-expert en hoogleraar Mirjam van Reisen uit aan Hart van Nederland. Deze spanningen uiten zich dus ook in Nederland.
"In Nederland komen veel vluchtelingen uit Eritrea, daar gebeuren echt verschrikkelijke dingen. Daarom krijgen deze mensen ook asiel", legt Van Reisen uit. "Maar in Nederland geven we het regime eigenlijk ook alle ruimte doordat ze dit soort bijeenkomsten organiseren en tegelijkertijd geven we asiel aan vluchtelingen voor datzelfde regime. Dat is toch vreemd. Het is een buitenstatelijke inmenging door de ergste dictatuur die we kennen naast Noord-Korea."
Volgens Van Reisen beschermt Nederland eigenlijk het regime door deze bijeenkomsten te toe te staan. "Dat roept vragen op bij vluchtelingen die bescherming zoeken. Het is eigenlijk toch gek dat deze bijeenkomsten gehouden mogen worden. In mijn overweging kan het niet dat er in Nederland bijeenkomsten, die duidelijk georganiseerd worden vanuit het regime, plaatsvinden. Zeker omdat niemand wist waar, wanneer en wat er ging gebeuren. Zo zet je een groep volledig buiten spel en geef je alle ruimte aan het regime."
Een Eritrees conflict wordt zo in Nederland uitgevochten. Van Reisen begrijpt dat het niet altijd mogelijk is om te weten wie de bijeenkomsten organiseert. "Maar stel vragen bij iedere aanvraag of vergunning voor een Eritrees festival of feest en zou zeker niet verborgen dat het evenement gaat plaatsvinden."
Volgens Van Reisen is er meer onderzoek nodig naar de situatie om uitspraken te doen over de rol van de verschillende partijen. "Ik weet niet welke beweging in Den Haag heeft huisgehouden." De Eritrese Brigade Nhamedu wordt veel genoemd als mogelijke relschoppers. "Die beweging is tegen het regime wat ze ontvlucht zijn, maar het is nog niet duidelijk wie er achter het geweld zit."
Van Reisen sluit zelfs niet uit dat aanhangers van het regime relden: "In het verleden zijn er ook veel incidenten geweest waar het aanzetten tot geweld niet werd gedaan door tegenstanders van het regime, maar juist door het regime zelf. Zo willen ze de vluchtelingen in kwaad daglicht zetten."
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.