Terug

Volg Hart van Nederland

Faillissementsgolf verwacht in eerste helft 2021 na afbouw coronasteun

Faillissementsgolf verwacht in eerste helft 2021 na afbouw coronasteun

nieuws

20 nov 2020, 13:08

Het aantal faillissementen in Nederland zal in de loop van volgend jaar sterk toenemen, verwachten experts. Het huidige kleine aantal bedrijven met financiële problemen is stilte voor de storm, zo concluderen onderzoekers van accountants- en adviesbureau PwC en de Universiteit Leiden. In oktober lag het aantal faillissementen nog op het laagste niveau in 21 jaar. Het is een kwestie van tijd voordat het hoge niveau van 2015 weer wordt bereikt, zeggen de onderzoekers in de zogenoemde Bijzonder Beheer Barometer, waarvoor onder meer bankiers, insolventieadvocaten en investeerders werden ondervraagd.

Voorjaar

Bijna alle experts verwachten al in het komende kwartaal een groei van bedrijven met geldproblemen. Daarom schalen banken de personeelsbezetting van hun afdeling bijzonder beheer momenteel op. Hier worden bedrijven met financiële problemen opgevangen. De piek van de instroom wordt in april, mei en juni van 2021 verwacht. Bedrijven vallen vooral om door de toenemende liquiditeitstekorten in combinatie met de afbouw van de coronasteunmaatregelen. Opvallend is dat meer dan een derde van de experts een andere oorzaak dan corona geeft voor de toestroom naar bijzonder beheer. Zij noemen een hoog schuldenniveau in combinatie met een verouderd verdienmodel als reden voor faillissement. De coronasteun die de overheid aan bedrijven geeft is volgens Joris Kneuben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, zeer effectief. "Ondanks alle coronamaatregelen zijn de meeste banen behouden gebleven en is het aantal faillissementen extreem laag." Maar een deel van de economische pijn moet volgens hem nog komen. "Met name in sectoren waar verloren omzet niet makkelijk goed gemaakt kan worden, zullen veel faillissementen vallen als de coronasteun wegvalt."

Zombiebedrijven

Kneuben geeft toe dat er door de coronasteun ook zombiebedrijven overeind worden gehouden. "Maar het is meer dan de moeite waard om bedrijven en banen in stand te houden, want in het derde kwartaal veerde de economie op en dan kunnen we de draad weer snel oppakken. Een paar zombiebedrijven zijn een kleine prijs om te betalen voor deze veerkracht." Vooral horecaondernemingen en bedrijven in de cultuursector zullen zich komende tijd melden bij bijzonder beheer, is de verwachting. ICT-bedrijven lijken volgens het expertpanel juist te profiteren van bijvoorbeeld het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis. Hierdoor wordt er voor deze bedrijven juist een afname verwacht van het aantal dat in de problemen komt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.