Terug

Volg Hart van Nederland

Geen rolstoel voor tiener en oudere vrouw dankzij 3D-geprint implantaat

Geen rolstoel voor tiener en oudere vrouw dankzij 3D-geprint implantaat

nieuws

24 juli 2019, 07:55

Een 16-jarige jongen en een vrouw van eind 60 die het risico liepen een dwarslaesie te krijgen, kunnen zich weer vrijelijk bewegen dankzij een 3D-geprint implantaat. De behandeling is ontwikkeld door een team van ingenieurs, chirurgen en wetenschappers in het UMC Utrecht. Meerdere ziekenhuizen wereldwijd hebben ideeën gehad voor soortgelijke behandelingen, maar vooralsnog durfden maar weinig artsen het aan, meldt het UMC Utrecht.

Als een sleutel in een slot

De zestienjarige jongen heeft neurofibromatose, een ziekte waarbij goedaardige gezwellen rond de wervelkolom kunnen ontstaan. Zijn rug was dubbelgeklapt. "Stabilisatie aan de voorkant leek onmogelijk doordat daar geen ruimte was voor gewone staven en schroeven. Dat was de reden om de nog niet gebaande route van een 3D-geprint implantaat in te slaan," aldus zijn behandelend arts Moyo Kruyt. De 3D-printer kan zo’n implantaat volgens het ziekenhuis beter maken dan wanneer er een met de hand zou worden vervaardigd. Nadat een eerste ontwerp in een aan de wetenschap gedoneerd lichaam was geplaatst volgde de voorspoedig verlopen echte ingreep. "Als orthopeed ben ik gewend implantaten steeds te moeten bijbuigen en vormen tot het past, maar dit 3D-geprinte implantaat paste als een sleutel in een slot", aldus Kruyt. Zonder de ingrepen was de jongen volgens hem hoogstwaarschijnlijk definitief in een rolstoel beland.

Titanium

De tweede patiënt, de vrouw van eind zestig, heeft de zeldzame vanishing-bone-disease, een aandoening waarbij delen van haar bot langzaam verdwijnen. Bij haar ging dat vooral ten koste van haar nekwervels. Nu zij de 3D-geprinte titanium-ondersteuning heeft kan ze alles weer, aldus 3D-specialist Koen Willemsen. "Zonder deze ingreep was ze gehandicapt gebleven." Willemsen verwacht dat het voor andere ziekenhuizen nu ook makkelijker wordt een dergelijke ingreep toe te passen. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.