nieuws
1 feb 2022, 19:47
Goed nieuws voor Nederlandse zeelieden die langs de Golf van Aden bij Somalië moeten varen. Vanaf 1 februari mogen ze eindelijk particuliere beveiliging meenemen. De Eerste Kamer stemde afgelopen week in met het initiatiefvoorstel van CDA en VVD. Op deze manier kunnen de zeelieden zich beter wapenen tegen de piraten die in kleine bootjes grotere schepen proberen te kapen.
"Eindelijk! We hebben echt vijftien jaar op de barricade gestaan om dit voor elkaar te krijgen", vertelt een dolblije Mascha Bongenaar. Haar man Willibrord moet vaak met zijn schip door piratengebied. En steeds houdt ze haar hart vast. "Pas als hij belt: ik ben erdoorheen, ben je er weer gerust op."
Voorheen konden schepen in gevaarlijk gebied de hulp inroepen van de marine. Maar dat liep niet altijd zoals het zou moeten. "Ze zijn zo flexibel als een loden deur, dus ze zijn er eigenlijk niet. Dat betekent dat schepen eigenlijk als schietschijven door het gebied moeten varen en daar slaap je als zeemansvrouwe heel slecht van."
Piraten teisteren al jaren de zeeën voor de kust van Somalië. Ze kapen schepen en gijzelen de bemanningsleden. Geschat wordt dat ze alleen al tussen 2005 en 2012 tussen de 339 miljoen dollar en 413 miljoen dollar hebben verdiend aan losgeld van gegijzelde schepen en bemanning. "De piraten zijn straatarm, werken vaak voor grote criminele organisaties en ze hebben niets", legt Mascha uit. "Dus ze hebben ook niets te verliezen. Ze hebben alleen maar te winnen."
De laatste keer dat een Nederlands schip gekaapt werd was in 2018. Toen kaapte Nigeriaanse piraten een schip van Rederij ForestWave uit Groningen. In ruil voor 340.000 dollar losgeld werden de tien bemanningsleden uit Rusland, Oekraïne en de Filipijnen vrijgelaten. Uit een jaarlijks onderzoek van ICC International Maritime Bureau blijkt dat piraten in 2021 één schip kaapte, vijf schepen beschoten, bij elf schepen probeerde ze aan te vallen en 115 schepen werden daadwerkelijk geënterd.
Het is de grootste nachtmerrie voor Mascha. "Je moet je voorstellen dat mensen dagen, soms wel jaren gevangen worden gehouden daar", legt ze uit over de gijzelingen. "Je moet er niet aan denken dat dat gebeurd. Dat je tegen je kinderen moet zeggen: 'Papa komt niet naar huis en ik weet ook niet wanneer en of überhaupt nog.' Dat is doodeng."
Gelukkig weet Mascha de volgende keer dat haar man door piratengebied vaart dat hij veiliger is. En dat geldt ook voor Willibrord: "Het voelt beter als je 's nachts iemand hebt die je beschermd als je gaat slapen dan wanneer je weet dat je zomaar erdoorheen moet", besluit ze namens hem.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.