Terug

Volg Hart van Nederland

Helft Nederlandse vrouwen vindt praten over postnatale depressie moeilijk

nieuws

14 juni 2018, 08:16

Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen met een postnatale depressie (PPD) vindt het moeilijk hierover te praten. Ze zijn bang dat anderen hen als slechte moeder zien als ze om hulp vragen, of dat ze een ander daarmee belasten. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, dat donderdag een campagne begint om het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Voor de naasten van een vrouw met PPD blijkt het ook een lastig onderwerp. Bijna de helft gaf aan liever te wachten tot de vrouw het onderwerp aansnijdt. Ze zeiden bang te zijn de vrouw te kwetsen als ze erover zouden beginnen, terwijl de helft van de vrouwen in het onderzoek juist aangeeft het fijn te vinden als iemand anders de eerste stap zou zetten.

Aangewezen persoon

De partner is voor de meeste vrouwen de aangewezen persoon om over het onderwerp te praten: zo’n twee derde van de ondervraagden deed dat. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil met de campagne het onderwerp uit de taboesfeer halen, onder meer met spotjes op radio en televisie. "Het is heel belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben’’, zegt hij. "Maar zeker zo belangrijk is dat net bevallen moeders en hun naasten erover durven te praten. Je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit.’’ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.