Terug

Volg Hart van Nederland

Water staat zwembaden aan de lippen door hoge energiekosten: kost een kaartje straks 20 euro?

nieuws

8 sep 2022, 18:27

Het water staat meerdere ijsbanen en zwembaden inmiddels aan de lippen, dat laat de NOC*NSF donderdag weten. Vanwege de stijgende energieprijzen kunnen sportcomplexen de rekeningen niet meer betalen. "Ik denk dat de rekening wel tien keer zoveel wordt" zegt Bert Lavrijsen, directeur van Laco zwembaden.

De gasprijs schiet omhoog en dit is een grote kostenpost willen zwembaden hun water blijven verwarmen en van kwaliteit blijven voorzien. "Als je dit in bedragen wil uitrekenen kom je voor één bad uit op 400.000 duizend euro aan extra kosten", vertelt Lavrijsen aan Hart van Nederland.

"Bij het buitenbad is het een mooi gegeven dat in de zomer de zon het water verwarmd, maar in de winter is dit een ander verhaal." Kunnen we in de winter dan nog wel zwemmen in een verwarmd buitenbad? Maak je borst maar nat, want als het aan Lavrijsen ligt moeten mensen harder zijn om straks in een koud(er) bad baantjes te trekken. Ook is het nog maar de vraag of we in de toekomst dobberen in een binnenbad dat tot de dertig graden verwarmd is. "Want ook dat is een enorme grote kostenpost voor ons."

'Klantonvriendelijke maatregelen om kosten te besparen'

Een temperatuurdaling van het zwembadwater en een stijging van ticketprijzen zijn wellicht maatregelen die zwembaden in de toekomst moeten gaan nemen om de rekeningen te kunnen blijven betalen. "We zitten er sterk aan te denken om onze entreeprijzen fors omhoog te gooien, denk maar aan 10 procent."

Ook Shiva de Winter van het Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) vertelt dat er zwembaden alternatieven moeten inzetten om de kosten te drukken. "We gaan eerder dicht of we doen de douches uit." Het zijn klantonvriendelijke maatregelen, maar ze zijn hard nodig in deze tijden.

Op glad ijs

Niet alleen zwembaden kampen met de onbetaalbare kosten. Ook ijsbanen komen in de knel door de hoge energieprijzen. In 2023 zullen sommigen kunstijsbanen en zwembaden opnieuw een energiecontract moeten afsluiten. Als de huidige prijsstijging aan blijft houden krijgen ook zij ook te maken met kosten die zo extreem hoog zijn dat ze onmogelijk door een duurder kaartje of nog meer subsidie gedekt kunnen worden.

Een grote domper voor de ondernemers, maar ook voor de sporters. "Als accommodaties noodgedwongen moeten sluiten, zelfs al is dat maar tijdelijk, kunnen verenigingen hun leden niets meer bieden", vertelt Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Verduurzaming is dé oplossing op lange termijn

"Er moeten maatregelen komen om de energieprijzen op een lager niveau te zetten of er moet ondersteuning komen", zegt zwembaddirecteur Bert Lavrijsen. Marc van den Tweel noemt verduurzaming dé oplossing op de lange termijn: "De sport moet minder afhankelijk worden van energiepolitiek. Maar geef clubs en accommodaties de tijd én de middelen om hun voortbestaan veilig te stellen".

Ondanks dat zwembaden verduurzamen met diverse systemen, zijn de hoge prijsstijgingen van de energie de druppel op een gloeiende plaat en staat er een grote onzekerheid voor de deur. Een ding is zeker, vertelt zwembaddirecteur Bert Lavrijsen: "er zijn grote zorgen voor de toekomst van van zowel de zwembaden als de ijsbanen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.