nieuws
6 feb 2020, 18:23
Hij hoopt met zijn actie iets te forceren. Dhani Hoekstra uit Ten Post wil dat er een oplossing komt voor de Groningers met aardbevingsschade. Telkens wordt beloofd dat slachtoffers ruime vergoedingen krijgen. Maar hij en mensen uit zijn omgeving zien daar weinig van. Ondertussen zitten Dhani en zijn gezin in diep in de financiële problemen. Hij probeert zijn huis te verkopen, maar geïnteresseerden haken af als ze de schaderapporten onder ogen krijgen. "De beste oplossing is om het huis plat te gooien en een nieuw huis neer te zetten, maar dat kunnen wij niet doen. We worden elke keer met een kluitje het riet in gestuurd en hebben geen idee welke schade we vergoed gaan krijgen. We vallen telkens onder andere regelingen", vertelt Dhani wanhopig.
Dhani wil iets doen voor zijn gezin en voor de honderden ander slachtoffers die niet weten waar ze aan toe zijn. Hij weet dat er al eerder Groningers in hongerstaking gingen, maar zonder resultaat. Hij hoopt dat hij meer succes heeft. Op de dag dat hij zijn hongerstaking begint, wordt er toevallig ook in de Kamer gesproken over de afhandeling van de schades, het versterken van de huizen en de geestelijke gezondheidszorg in het aardbevingsgebied.
SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelde voor het debat Kamervragen over de situatie van het gezin uit Ten Post. "Het is echt een wanhoopsdaad. Het laat zien in wat voor situatie Groningers nog steeds zitten, ondanks alle mooie politieke beloftes. Ik wil dat het kabinet ervoor zorgt dat deze mensen een mooie toekomst kunnen opbouwen in een veilig huis." Het SP-Kamerlid erkent dat het uitbetalen van schades inmiddels beter gaat. Ook minister Wiebes van Economische Zaken hoort daar nu minder klachten over. "Maar het is altijd zo dat er mensen zijn die daar nog niet zoveel van merken. Sinds we een nieuwe loket hebben opgezet zijn er tienduizenden schades afgehandeld." Lees ook: Groot deel bevingsschade afgehandeld: 'Groningers zijn er helemaal klaar mee' Volgens de laatste cijfers zijn er inmiddels ruim 30.000 schades afgehandeld en zijn er nog eens 19.000 in behandeling. In totaal is een bedrag van ruim 165 miljoen euro uitgekeerd, per adres gaat het om een bedrag van tussen de 5000 en 11.000 euro. "Maar er zijn altijd gevallen waarbij het niet goed is gegaan", zegt Wiebes. "En dat het zover heeft moeten komen dat iemand besluit in hongerstaking te gaan is natuurlijk echt een slecht teken."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.