nieuws
23 aug 2022, 19:13
De gasprijs blijft maar stijgen en dat heeft grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Door de hoge tarieven is het voor sommige ondernemers niet meer rendabel om hun bedrijf voort te zetten. Kees Satter uit het Gelderse Gameren is een van hen. Maandag heeft hij besloten te stoppen met de productie van zijn orchideeën en chrysanten: "We kunnen niet meer, het is uitgesloten."
Maandag kwam het nieuws dat de gasprijs nog eens twintig procent omhoog gaat als een mokerslag binnen bij Satter. "Normaal kost gas tussen de 18 à 25 cent, nu 2,80 à 3,00 euro kubieke meter", ziet hij met lede ogen aan. Voor een bedrijf als de zijne komt dat neer op miljoenen euro's extra. "Als je nu al boven de kostprijs zit om het product aan de man te brengen, dan moet je je afvragen of het nog wel zin heeft om door te gaan."
In samenspraak met zijn collega's, leveranciers en afnemers heeft Satter besloten de stekker er voorlopig uit te trekken. Tot volgend jaar geen nieuwe bloemen meer. "Iedereen heeft klanten en zaad klaarstaan", zegt hij somber. De gevolgen van het besluit zijn nog niet te overzien, maar het belooft een flinke strop te worden voor Satter. Om nog maar te zwijgen over zijn werknemers en de bedrijven met wie hij zaken doet. Satter vreest voor een faillissement.
En zo lijken de hoge gasprijzen voor de eerst desastreuze rimpelingen te zorgen. Satter waarschuwde er al langere tijd voor. De afgelopen tijd was hij met een vrachtwagen op verschillende plekken wezen demonstreren met de tekst 'Rutte geef gas!', onder andere langs de route van de Vuelta. Maar mocht het kabinet nu nog met steun komen, dan komt dat voor hem te laat. "Ik weet niet waar de overheid mee bezig is", stelt Satter sceptisch. "Van mij mag het hele kabinet opstappen."
Het kabinet had volgens hem veel eerder en veel fermer moeten optreden. "Voor huishoudens zijn de hoge gasprijzen niet te doen, en ook voor de tuinbouw niet", vreest hij. En zo dreigt na de coronacrisis en de gascrisis nu een nog veel grotere crisis aan de horizon, als ook producenten van tomaten, aardbeien en andere groenten en fruit de kosten niet meer kunnen dragen. "We stevenen af op een voedselcrisis als het zo doorgaat."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.