Terug

Volg Hart van Nederland

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen van start: 'Deze ziekte kan je baby van je afpakken'

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen van start: 'Deze ziekte kan je baby van je afpakken'

nieuws

12 dec 2019, 18:02

Zwangere vrouwen kunnen zich vanaf maandag gratis laten inenten tegen kinkhoest. Dat is hoog nodig omdat kinderen zelf pas kunnen worden ingeënt als ze twee maanden oud zijn. Tot die tijd zijn ze dus niet tegen kinkhoest beschermd. Daar kan Marjolein de Wit-Oudsen helaas over meepraten. Het nu bijna een jaar geleden, dat Marjolein haar kindje verloor aan kinkhoest. Op 2 januari 2019 beviel ze thuis van haar dochtertje Tess. Binnen een maand werd Tess ernstig ziek en overleed precies een maand en een dag later op 3 februari aan de gevolgen van kinkhoest.

Grote risico's voor pasgeboren baby's

Kinkhoest is nog steeds aan de orde van de dag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hamert op de risico’s vooral voor baby’s. De huidige vaccinaties voor de kleintjes starten na een paar weken en tot die tijd zijn ze dus niet weerbaar tegen kinkhoest. Het RIVM stelt per 16 december een vaccinatie voor zwangere moeders beschikbaar waardoor de baby’s in de weken vlak na de geboorte beter beschermd zijn tegen de soms fatale ziekte. "Toen ik zwanger was, heb ik wel een poster zien hangen bij de verloskundige over vaccinaties tegen kinkhoest, maar er werd niet actief in geadviseerd. Het kostte ook best wat. Nu is het gratis en ik heb er na het verliezen van mijn dochter mijn missie van gemaakt om mensen hierover te informeren", vertelt Marjolein. Door kinkhoest belanden jaarlijks 170 baby's in het ziekenhuis en 1 van die baby's overlijdt daaraan. Vandaar dat het RIVM, het instituut dat vaccinaties in Nederland regelt, gratis de zogeheten '22 weken'-prik beschikbaar stelt voor zwangere vrouwen.

'Blogs schrijven als rouwverwerking'

Via blogs en een Facebookpagina deelt Marjolein haar ervaringen met kinkhoest. "In het ziekenhuis heb ik in korte tijd veel over kinkhoest geleerd, we hebben meegemaakt wat het kan doen en dat het daadwerkelijk je baby van je kan afpakken." Lees ook: Vaccinatiegraad nog niet veilig, maar wel op de weg terug Het vaccin tegen kinkhoest is niet verplicht, iets waar Marjolein zich wel in kan vinden. "Het is ieders eigen besluit, maar wat ik vooral belangrijk vind is dat mensen zich goed laten voorlichten en de juiste informatie lezen. Dit vaccin wekt geen vroeggeboorten op, zoals soms wordt geschreven. Maar weet ook: het is geen garantie. Je baby is niet immuun, maar de complicaties zijn minder heftig. Het betekent dus niet dat je baby het overleeft, maar het krijgt wel meer kans om het te overleven." Bijna een jaar na het overlijden van haar dochtertje Tess blijft Marjolein via haar blogs schrijven over het verlies. ''Het helpt mij met rouwen en wat ik vooral merk is dat veel zwangeren dit lezen en denken: ik laat me ook vaccineren. Ook krijg ik heel veel vragen uit mijn omgeving, over hoe Tess ooit besmet is geraakt. Daar gaat het ons niet om. Wij weten het ook niet, kunnen daarom gelukkig niemand aanwijzen. Het feit blijft dat kinkhoest in de lucht hangt, en dat is juist het risico."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.