nieuws
1 juli 2021, 07:43
Vanaf donderdag 1 juli gaat het nieuwe statiegeldsysteem in. Vanaf dan kunnen we behalve grote plastic flessen, ook kleine plastic flessen inleveren voor statiegeld. Hoe werkt dat en waar moet je op letten?
In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) het statiegeldsysteem uit te breiden, om zo het zwerfafval te verminderen. "Van de kleine plastic flessen kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden", legt Raymond Gianotten, directeur Statiegeld Nederland, uit. "Statiegeld op kleine plastic flessen stimuleert mensen om ze weer in te leveren."
Maar hoeveel statiegeld zit er dan op die kleine flesjes? Bij aankoop van een kleine plastic fles zit 15 cent statiegeld. Als je het flesje weer inlevert, krijg je dit bedrag weer terug. Voor grote flessen blijft het statiegeldbedrag hetzelfde: 25 cent.
Het nieuwe systeem zit vanaf donderdag nog wel in een 'overgangsfase'. Dat betekent dat er na 1 juli nog een tijdje kleine plastic flessen zonder statiegeldlogo worden verkocht. Voor die flessen betaal je geen statiegeld, en bij inlevering krijg je uiteraard ook geen geld terug.
Het gaat om kleine flessen frisdrank en water waar dit logo op staat:
Staat dit logo dus niet op de fles, dan kun je die ook niet inleveren. Vóór 1 juli kun je dit logo op kleine flessen al wel tegenkomen, omdat die geleidelijk instromen. Statiegeld Nederland ziet verder graag dat je onbeschadigde flessen inlevert met de dop erop.
Jaarlijks worden 900 miljoen kleine flesjes verkocht in Nederland. Straks kunnen die op de volgende inleverpunten worden teruggebracht: (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en sportverenigingen. Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations.
Niet bij ieder innamepunt krijg je echter automatisch je statiegeld terug. Sportverenigingen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het statiegeld te doneren aan een goed doel. Soms worden bij deze innamepunten beide opties, geld terug of doneren, aangeboden. Bij elk innamepunt staat dit duidelijk aangegeven.
Het doel van het nieuwe systeem is om zeker 90 procent van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen, aldus directeur Gianotten. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. Statiegeld op blikjes is er nog niet, maar vanaf 31 december 2022 kunnen ook die worden ingeleverd.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.