nieuws
21 juli 2023, 17:46
Door zich aan de treinrails vast te ketenen en wegen richting de kolencentrale te blokkeren, demonstreren klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Kappen met Kolen tegen de import van steenkool in de haven van Rotterdam. "Dit is een daad van zelfverdediging."
De kolen worden geïmporteerd naar Europa en komen via het spoor in Rotterdam binnen. Daarom is de actie tegen de zogenoemde "bloedkolen" juist hierop gericht, vertelt Yolande Schuur van Extinction Rebellion aan Hart van Nederland. "In groepjes zitten mensen op het spoor, sommige mensen zijn aan de rails vastgeklonken of hebben zich aan elkaar vastgeklonken."
Vorige maand blokkeerden klimaatactivisten van Extinction Rebellion nog het vertrek van een cruiseschip:
Met borden als 'Kappen met Kolen' en 'Dit is een daad van zelfverdediging' proberen zo'n vijftien mensen de kolenimport te beperken. Ondertussen staat een groep ook bij het hoofdkantoor van de haven in Rotterdam te protesteren. "Onder andere de Verenigde Naties hebben gezegd dat eigenlijk het belangrijkste dat we nu moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan, is te stoppen met het verbranden van kolen", zegt een van de demonstranten. "En hier in de haven van Rotterdam worden miljoenen tonnen aan kolen overgeslagen."
Bij de protesten zijn dertien mensen aangehouden. Zij "weigerden het bevel om te vertrekken op te volgen. Ze zijn meegenomen en krijgen een proces-verbaal mee", zegt een woordvoerder van de politie.
Een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam zegt dat er een gesprek is geweest met de demonstranten. "We willen hetzelfde; een klimaatneutraal Nederland met een klimaatneutrale haven. We zetten in de Rotterdamse haven daarom alles op alles om een nieuw energiesysteem te vormen zonder fossiele brandstoffen als kolen", schrijft de zegsvrouw aan Hart van Nederland.
"Het Havenbedrijf maakt het daarbij voor bedrijven mogelijk en aantrekkelijk om in Rotterdam over te stappen op hernieuwbare energie, en dat gebeurt ook al, onder andere door het aanleggen van de benodigde infrastructuur. Tijdens de overgang naar een nieuw systeem willen we dat elektriciteit voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft en dat we met staal bruggen, gebouwen en windmolens kunnen maken. Zonder kolen lukt dat nu nog niet. Een maatschappelijke discussie over het pad naar een fossielvrij energiesysteem is daarom belangrijk. Een demonstratie past in die maatschappelijke discussie, mits deze veilig en respectvol verloopt."
Hart van Nederland/ ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.