nieuws
25 mei 2023, 13:58
Een zinkend schip met de naam 'S.S. Studieschuld', overal eurotekens, een kapot spaarvarken en ontzettend veel prijskaartjes. Al deze elementen staan op het kunstwerk van Mart Veldhuis, dat de afgelopen tijd in het Dordrechts museum hing. Het kunstwerk is nu verkocht: de prijs is precies de hoogte van Marts studieschuld.
Het zelfgemaakt wandtapijt, met als thema het leven van een student met schulden, is verkocht voor bijna 46.000 euro. Mart maakte het bijna 5 meter brede kunstwerk, Eigen schuld getiteld, als afstudeerproject.
Zo ziet het wandtapijt eruit:
Over die prijs was niet te onderhandelen: die was gelijk aan zijn studieschuld, als een protest tegen het leenstelsel waarvan Veldhuis gebruik moest maken. Helemaal aflossen kan hij zijn schuld echter nog niet, omdat hij belasting moet betalen over de verkoop. Hij is erg blij vertelt hij ook aan Hart van Nederland. "Het is een heel bijzonder gevoel, ook omdat het zoveel aandacht vestigt op de problematiek."
Mart is niet de enige die zijn studieschuld kon afbetalen met hulp. Vorig jaar won Bertha een enorm bedrag in Miljoenenjacht, waarmee ze de studieschuld van haar dochter heeft afbetaald. Bekijk hier de aflevering met de 'leukste kandidaat uit de geschiedenis van Miljoenenjacht' terug:
Het tapijt was zijn afstudeerproject van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar hij illustratie studeerde. Het toont onder meer de Nederlandse leeuw met een vervaarlijk zwaard. Dat vertolkt zijn gevoel dat hij de Staat nog altijd veel schuldig was.
De kopers zijn volgens het museum Joke van Veen en Jaap Versteegh. "We hebben het wandkleed in de eerste plaats gekocht omdat we het een goed kunstwerk vinden", aldus Versteegh tegen persbureau ANP. "Het is vernieuwend en beeldend sterk. Daarnaast spreekt de sociaal-maatschappelijke thematiek van het werk - de gevolgen van een studieschuld en het sociale leenstelsel - ons sterk aan."
Het echtpaar, dat ook een stichting heeft om gevluchte kunstenaars in Nederland te ondersteunen, kocht Eigen schuld niet voor zichzelf, maar geeft het in langdurig bruikleen aan het museum. Het is nog tot en met 25 juni te zien in het Dordrechts Museum en wordt daarna geleend aan De Balie in Amsterdam, Museum de Fundatie in Zwolle en Museum JAN in Amstelveen.
Dat deze mensen het tapijt hebben gekocht stemt Veldhuis extra blij, ook omdat zijn werk in de openbaarheid blijft. Hij had volgens eigen zeggen van anderen zelfs nog wel meer kunnen krijgen, maar vond het belangrijk om aan het bedrag van zijn schuld vast te houden bij wijze van protest.
ANP/Hart van Nederland
Beeld: Mart Veldhuis
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.