nieuws
21 juli 2021, 10:00
Woensdag kan iedereen die daar behoefte aan heeft afscheid nemen van Peter R. de Vries. Even voor 11.00 uur opende Carré in Amsterdam haar deuren en mogen mensen hun laatste eer bewijzen aan de donderdag overleden misdaadverslaggever. Volg het afscheid in dit liveblog.
De bezoekersstroom blijft gestaag aanhouden. De actuele wachttijd bedraagt nu ongeveer drie kwartier, terwijl die op het hoogtepunt ongeveer drie uur duurde. Uitvaartonderneming Monuta geeft in een schatting aan dat er inmiddels ongeveer 4000 bezoekers langs de kist van Peter R. de Vries zijn getrokken.
De oproep van de familie De Vries heeft er vandaag (deels) voor gezorgd dat er 30.000 euro bij is gestort op de rekening van Stichting De Gouden Tip. Dat maakt een woordvoerder van de stichting zojuist bekend aan Hart van Nederland.
De teller hangt nu rond de 1,3 miljoen euro. Op de site van de stichting is overigens nog een lager bedrag te zien, maar daar moeten nog wat grote donaties waar de opbrengst al wel van bekend is aan toegevoegd worden.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema onderbreekt haar vakantie en keert terug om morgen de uitvaart van Peter R. de Vries bij te kunnen wonen. Dat schrijft Shownieuws.
Ze vliegt vanavond laat nog terug naar Nederland vanuit haar vakantiebestemming. Na de uitvaart zal ze haar vakantie hervatten.
In de Noord-Hollandse stad Schagen hebben een aantal inwoners de vlag halfstok uitgehangen als eerbetoon aan Peter R. de Vries. Dat schrijft het NHD. Volgens de krant is er eerder deze week in een lokale Facebookgroep een oproep gedaan om dat te doen.
De Vries heeft altijd veel betekend voor de in Schagen woonachtige familie van de vermiste Tanja Groen. Onlangs was hij nog nauw betrokken bij een nieuwe zoektocht die naar haar was opgezet.
De familie van de doodgeschoten misdaadjournalist heeft gevraagd om in plaats van bloemen bij de kist neer te leggen een donatie over te maken aan Stichting De Gouden Tip, waar De Vries voorzitter van was. Die stichting had als doel minstens een miljoen euro op te halen. Dit bedrag moet dienen als beloning voor de tip die leidt naar de opsporing van de sinds 1993 vermiste Groen. Inmiddels is dat bedrag ruimschoots binnen, maar donaties blijven dus welkom.
De gemeente Amsterdam heeft zojuist een update van de wachttijd gegeven. Iedereen die nu nog aan wil sluiten om afscheid te nemen van de omgekomen misdaadjournalist moet rekening houden met een wachttijd van 1,5 tot 2 uur. De gemeente blijft waarschuwen voor het warme weer en roept bezoekers op om iets te eten of te drinken mee te nemen.
Vanuit heel het land zijn belangstellenden afgereisd naar de hoofdstad om Peter R. de Vries een laatste groet te brengen. Uiteraard zijn er bijvoorbeeld veel Amsterdammers en inwoners van Amstelveen aanwezig, maar ook zijn er bezoekers die uit Friesland of Limburg komen. Ook zijn er belangstellenden gezien die uit Zwolle, Dordrecht en Kampen komen.
Event Medical Service (EMS) stuurt extra hulpverleners naar Carré omdat het erg druk is. Geruchten dat mensen buiten zouden zijn flauwgevallen, worden door EMS bevestigd noch ontkend. De lange wachtrij begint inmiddels bij het Frederiksplein.
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten vooralsnog niets te hebben gehoord van mensen die zouden zijn flauwgevallen. Mensen krijgen wel het dringende advies rekening te houden met het warme weer en zich daar goed op voor te bereiden. Medewerkers van de gemeente water uit aan wachtenden.
In onder andere Nieuwegein, Den Helder en Haarlem zijn spontaan herdenkingsplekken op straat ontstaan waar mensen bloemen neerleggen en kaarsjes aansteken. Ook in een aantal gemeenten ligt een condoleanceregister in het stad- of gemeentehuis klaar. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma heeft het register in zijn gemeente als eerste getekend. Ook in de geboorteplaats van De Vries, Aalsmeer, heeft de gemeente een herdenkingsplek gemaakt.
Op foto's die RTL heeft vrijgegeven is goed te zien dat er enorm veel boeketten bij de kist van Peter R. de Vries zijn gelegd. De aangrijpende beelden tonen soms ook bezoekers die een laatste groet brengen:
Bloemen bij kist Peter R. de Vries in Carré 3 BRON: RTL/Tom Cornelissen
Bloemen bij kist Peter R. de Vries in Carré 2 BRON: RTL/Tom Cornelissen
Beeld: RTL/Tom Cornelissen
Niet alleen bij Carré is het druk, ook online blijven de berichten voor Peter R. de Vries binnenstromen. Bij het condoleanceregister condoleance.nl zijn inmiddels al meer dan 32.000 berichten voor de omgekomen misdaadverslaggever binnengekomen. De vele emotionele berichte prijzen De Vries voor zijn werk maar ook vooral vanwege zijn persoonlijkheid.
In de Grote Kerk in Apeldoorn is het ook mogelijk om vandaag tussen 16.00 en 20.00 uur een condoleanceregister te tekenen. Het kerkbestuur heeft besloten daarvoor de deuren te openen, omdat niet iedereen in de gelegenheid is om naar de Amsterdamse Westerkerk af te reizen. Het is overigens niet de bedoeling dat bezoekers bloemen, kaarsen of andere rouwbetuigingen achterlaten in de Grote Kerk.
Rond 11.30 uur stonden er voor de deuren van Carré ruim duizend mensen in de rij, die loopt van de Sarphatistraat tot aan het Frederiksplein. Daarmee loopt de wachttijd ook flink op, iets waarvoor de gemeente ook al waarschuwde. Ze vragen de aanwezigen het afscheid zo kort mogelijk te houden, zodat iedereen de kans krijgt om de misdaadjournalist de laatste eer te bewijzen.
Ook de gemeente Amsterdam leeft erg mee met de familie en vrienden van Peter R. de Vries. Vandaag en morgen hangen de vlaggen bij het stadhuis halfstok:
Advocaat Peter Schouten, die goed bevriend was met Peter R. de Vries, heeft vandaag al meermaals van zich laten horen op Twitter. Schouten roept iedereen op de misdaadjournalist te eren, maar het wel op een waardige manier te doen:
Ook schetst hij middels een korte video een indrukwekkend beeld van de situatie binnen:
Zojuist zijn de deuren van Carré geopend en kunnen mensen naar binnen om afscheid te nemen van Peter R. de Vries. Inmiddels staan al honderden belangstellen buiten te wachten om een laatste groet te brengen aan de misdaadverslaggever. Het theater is nog tot 20.00 uur vanavond geopend.
Alle grote radiostations in Nederland draaien morgen om 11.00 uur tegelijkertijd het lied A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, het lievelingsnummer Peter R. de Vries. Onder andere Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Sky Radio, Qmusic, 100% NL, SLAM! en de zenders van de NPO doen mee aan het eerbetoon aan de doodgeschoten misdaadverslaggever.
De uitvaart van Peter R. de Vries vindt morgen in besloten kring plaats in Carré. Familie, dierbaren en mensen die Peter persoonlijk gekend hebben, kunnen dan - uitsluitend op uitnodiging - afscheid van hem nemen. De misdaadverslaggever overleed vorige donderdag op 64-jarige leeftijd nadat hij op 6 juli op straat in Amsterdam werd neergeschoten.
peter r. de vries
Alles wordt in het werk gesteld om het publieke afscheid veilig en respectvol te laten verlopen. Het is voor aanwezigen niet nodig om een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs mee te nemen naar Carré. Wel dient iedereen te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar te houden, óók in de wachtrij.
Tassen groter dan een A4'tje en dikker dan tien centimeter mogen niet mee naar binnen. Ook is het niet toegestaan om foto- en videocamera's mee te nemen. Mobiele telefoons mogen wel, maar de familie van Peter R. de Vries vraagt mensen nadrukkelijk om geen selfies te maken "uit respect voor Peter, de familie en dierbaren."
De nabestaanden roepen bezoekers ook op om geen bloemen mee te nemen naar het afscheid, maar in plaats daarvan een donatie te doen aan Stichting De Gouden Tip. Mensen die toch iets willen meenemen moeten er rekening mee houden dat dit dus niet groter mag zijn dan een A4'tje.
Over een uur kunnen belangstellenden in Koninklijk Theater Carré afscheid nemen van Peter R. de Vries. "Het is de wens van de familie en de partner van Peter R. de Vries dat iedereen voor wie Peter iets heeft betekend, de gelegenheid krijgt een laatste groet te brengen", liet mediabedrijf RTL eerder deze week namens de nabestaanden weten een persbericht.
Inmiddels staan er meer dan 200 mensen in de rij voor het theater in Amsterdam en er komen steeds meer wachtenden bij. De gemeente Amsterdam verwacht grote belangstelling bij Carré en heeft daarom voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de straat langs de Amstel afgesloten voor verkeer en zijn er linten neergezet waarmee een wachtrij is gemaakt.
Het stadsbestuur communiceert via social media welke extra maatregelen er worden genomen bij te grote drukte. Vanwege de zomerse temperaturen wordt bezoekers geadviseerd om water mee te nemen en iets te eten. In geval van nood is er een EHBO-post ter plaatse.
Peter R. de Vries
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.