Terug

Volg Hart van Nederland

Maruschka is niet aangesloten op waterleiding, maar heeft altijd water: zo doet ze dat

Maruschka is niet aangesloten op waterleiding, maar heeft altijd water: zo doet ze dat

nieuws

14 aug 2022, 23:26

Het was helemaal niet de bedoeling om zelfvoorzienend en duurzaam te zijn. Maar Maruschka had bij haar afgelegen woning dicht tegen de Duitse grens geen drinkwateraansluiting. Toen besloot ze om zelf het regenwater te zuiveren tot drinkwater. Haar woning is volledig zelfvoorzienend. "Ongewild lopen we helemaal voorop", stelt ze monter vast.

In deze tijden van droogte zit Maruschka er rustig bij. In haar tuin heeft ze twee tanks met twintig kuub regenwater onder de grond liggen. Op het moment dat ze de kraan open draait, wordt het water gezuiverd door koolfilters en UV licht en dan komt het als drinkbaar gemeentepils uit de kraan.

"Het bevalt heel goed. We hebben nog beter water dan van het drinkwaterbedrijf. Dat mag ik natuurlijk bijna niet zeggen. Maar er zit geen kalk in, het is heerlijk zacht en heel schoon", vertelt ze aan het aanrecht.

Waterleiding te duur

Maruschka kwam tot het besluit toen ze zag wat de kosten waren voor het laten aanleggen van een aansluiting op de waterleiding. Ze ging op onderzoek uit en kwam bij een bedrijf dat waterzuiveringsinstallaties maakt. "Die kosten waren een stuk lager, het kwam op 12.000 euro en anders waren we 60.000 euro kwijt. Toen was de keuze snel gemaakt. We deden het niet per se voor de duurzaamheid, daar ben ik eerlijk in."

Zoals Maruschka het heeft geregeld is zeker niet voor ieder huishouden geschikt. Haar perceel is groot genoeg, maar een rijtjeshuis vangt niet voldoende water op voor het totale waterverbruik van een gemiddeld gezin. Wel kan het opgevangen regenwater worden gebruikt voor alleen toilet- en douchewater en voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin.

Regenwater vaker gebruikt

Het gaat in de toekomst verplicht worden om regenwater op te vangen, zegt Johan Bel van MijnWaterfabriek, dat de installatie bij Maruschka heeft aangelegd. "In België is dat al het geval. En het gaat hier ook gebeuren."

Door de berichten over de klimaatverandering, de toenemende droogte en een dreigend tekort aan drinkwater krijgt hij veel vragen binnen. "Het is heel actueel op het moment. Ik kan wel zeggen dat de telefoon hier roodgloeiend staat. Het is superdruk. Er gaat in de toekomst een boel veranderen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.