nieuws
13 aug 2018, 14:28
Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat en niet langer op basis van het aantal behandelingen. Dat zegt een woordvoerder van Menzis na berichtgeving hierover door de Volkskrant. "We willen belonen op de uitkomsten en niet langer op het aantal behandelingen. Het belang van de patiënt wordt nu meegewogen", aldus de woordvoerder. "In de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren." Volgens hem leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de "makkelijke patiënten" worden behandeld. "Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat." Lees ook: Helft Nederlandse vrouwen vindt praten over postnatale depressie moeilijk Het resultaat wordt gemeten op basis van meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de cliënt.
De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al.
Het plan van Menzis stuit op veel kritiek. Zo noemt Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), de nieuwe werkwijze "zeer gevaarlijk". Het resultaat van een depressiebehandeling valt volgens hem niet zo precies te meten als bijvoorbeeld de kwaliteit van een heupingreep. Peter Oostelbos kampt al jaren met depressies. Hij heeft een 'dubbel gevoel' bij het beloningssysteem: "Enerzijds vind ik het goed dat behandelaren worden afgerekend op de resultaten. Ik hoop dat het invloed heeft op de behandelingen zelf, dat behandelaren gaan zoeken naar de beste methode voor die patiënt. Anderszijds ben ik bang dat dit systeem uitlokt dat behandelaren juist alleen 'makkelijke' patiënten aannemen, omdat ze daar gegarandeerd voor beloond worden, of juist enkel kiezen voor de zwaardere patiënten, omdat de uiteindelijke beloning dan veel hoger is." Ook belangenorganisatie MIND uit kritiek. "Wij zijn bezorgd over deze perverse prikkel. Ggz-aanbieders worden beloond als de behandeling sneller verloopt. Zij zouden dus de voorkeur kunnen geven aan lichte gevallen in plaats van patiënten met zware psychische problemen'', zegt Marjan ter Avest, directeur van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.