nieuws
6 jan 2020, 19:14
Het is 6 januari en het land is na de jaarwisseling weer goed op gang gekomen. De vakanties zijn weer voorbij, de scholen beginnen weer... en iedereen heeft griep. Hoesten, proesten en niezen is bij veel Nederlanders aan de orde van de dag, velen blijven thuis. Een sector die flink getroffen wordt door de griep is natuurlijk het onderwijs. Er zijn daar al flinke tekorten, maar een naderende griepgolf helpt daar niet bij. Maar hoe merk je nu precies 'waar het heerst'? Daar zijn handige foefjes voor.
Op de kaart van Nederland, roder ingekleurd op plaatsen waar meer zieken zijn, kan Remmelt van Tol van griepalert.nl zien waar de griep het ergste om zich heen slaat. Het schetst een zorgelijk beeld. Momenteel is het 'code oranje', maar dat kan zomaar omslaan naar 'code rood'. Zijn tip is dan ook: "Ga dabben!" En dan doelt hij niet op de dansmove, maar op de eerste drie letters van dat woord. D-A-B, Dood Alle Bacteriën. Wil je voorkomen dat je ziek raakt? Was voldoende je handen en nies in je elleboog. Zo voorkom je de verspreiding van bacteriën.
Maar wat als er toch te veel zieken onder je personeel zijn? Als school schakel je dan hulp in. Bij detacheringsbureau OnderwijsPost staat de telefoon roodgloeiend. Stónd hij roodgloeiend, zelfs. Voor de kerstvakantie kwamen bij de Rotterdamse dienstverlener al de eerste telefoontjes en mailtjes binnen. Allemaal van bezorgde leerkrachten: "Help, ik heb de eerste ziekmeldingen al binnen!" Sommige leerkrachten zaten toen al met zware griep thuis.
Elize Jong, directeur van Onze Amsterdamse School kan dit onderschrijven. "Voor de kerst was het bij ons een soort estafette onder leraren. De een na de ander zat ziek thuis." Zelf was Jong een van de 'slachtoffers'. Ze kijkt niet uit naar de periode die komen gaat. In het begin van het jaar is er vaak een piek te zien in het aantal griepmeldingen. De Algemene Vereniging Schoolleiders zegt zicht zorgen te maken over de tekorten in het onderwijs. "Schoolleiders moeten alle zeilen bijzetten om te zorgen dat er iemand voor de klas staat", vertelt een woordvoerder. Het tekort aan schoolleiders is nog groter en dat is volgens hem zorgelijk. "Als er geen schoolleider is, betekent dat een nog hogere werkdruk voor leraren met uiteindelijk nog meer uitval."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.