Terug

Volg Hart van Nederland

Nooit eerder zoveel verwarde personen: Danny was één van hen

nieuws

21 feb 2019, 19:07

Bij de politie zijn afgelopen jaar meer dan 90.000 meldingen binnengekomen over verwarde mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de politie. In 2017 registreerde de politie nog 83.602 incidenten. In 2018 steeg dit aantal door naar 90.605. Een stijging van acht procent. De 44-jarige Danny Jacksteit uit het Noord-Hollandse Westwoud weet hoe het voelt om helemaal aan de grond te zitten en niet gehoord te worden door instanties. In januari 2013 draaide hij compleet door in en rondom zijn woning in Enkhuizen. In een ernstig verwarde bui stak hij zijn auto in brand en gooide hij diverse spullen naar buiten. Danny werd door een arrestatieteam overmeesterd en aangehouden. Lees ook: Afgelopen jaar meer dan 90.000 meldingen over verwarde personen Na een moeilijk jaar kreeg hij weer vat op zijn leven. Hij werkt nu zelfs als hulpverlener bij de GGZ Noord-Holland-Noord, waar bij psychisch zieken helpt. "Er zijn meer sociale wijkteams nodig die makkelijker aansluiten bij mensen met hulpvragen", vindt Jacksteit. "Ook helpt het enorm als er meer ervaringsdeskundigen in de hulpverlening terechtkomen. Ik merk zelf dat ik cliënten meteen een vertrouwde basis kan bieden. Ik weet namelijk ook hoe het is om een diagnose te ontvangen, om verkeerde medicijnen te krijgen. Ze voelen zich eerder gehoord."

De juiste zorg

De oorzaak bij Danny was een combinatie van een wietverslaving en veel tegenslagen. "Mijn vader werd terminaal ziek, ik verloor mijn baan en mijn ex-partner verhuisde met de kinderen naar Limburg", vertelt Danny. "Ik denk dat het bij juiste zorg vooraf niet zo ver had kunnen komen.". Lees ook: Naakte man staat schreeuwend voor raam van woning in Den Haag Volgens Anja Schouten van de politie, Portefeuillehouder Zorg & Veiligheid, is nog meer samenwerking nodig op lokaal, regionaal en landelijk niveau in de cijfers omlaag te brengen. "Partners en de samenleving kunnen 24/7 op de politie blijven rekenen als sprake is van strafbare feiten, openbare orde problematiek, gevaar of dreiging. Maar vaak zijn zorgpartners in staat om de situatie te normaliseren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.