nieuws
15 apr 2022, 07:23
Wie zijn paasontbijt compleet wil maken met een paasstol, gaat dat dit jaar waarschijnlijk merken in de portemonnee. Zowel banketbakkers als industriële bakkers zien dat hun werk de afgelopen tijd duurder is geworden, en dat werkt door naar de consument. Dat schrijft NU.nl. Toch denken de bakkers niet dat Nederlanders de paasstol nu laten liggen.
Bakken is de afgelopen maanden op alle fronten duurder geworden, aldus NU.nl. De al hogere prijzen voor tarwe zijn door de oorlog in Oekraïne alleen maar harder opgelopen. Daarbovenop komen ook nog eens hoge energiekosten, duurdere verpakkingen en hogere transportprijs.
"Een paasstol maken is dus veel duurder dan vorig jaar", concludeert voorzitter Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. De NVB-bakkers bakken zo'n 85 procent van het brood dat in Nederland gegeten wordt en leveren hoofdzakelijk aan supermarkten, maar ook aan bedrijven en horeca.
Dat het maken van een stolletje duurder wordt, betekent hoogstwaarschijnlijk ook dat consumenten dit zullen merken aan de kassa. Hoe groot die stijging is, hangt van de supermarkt af. "Een supermarkt kan denken: op basis van de paasstol wil ik mensen trekken, zodat ze de rest van het paasontbijt erbij kopen", aldus Kannegieter.
Onderstaande reportage over de effecten van de inflatie voor Nederlanders was eerder te zien in Hart van Nederland.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.