Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna een op de vijf Nederlanders redt het financieel niet meer, waar besparen we op?

nieuws

30 sep 2022, 22:21

Het leven in augustus was al een flink stuk duurder dan een jaar geleden maar de inflatie is in september nog verder gestegen. Het levensonderhoud was afgelopen maand gemiddeld 17,1 procent duurder dan dezelfde maand een jaar geleden. De cijfers van het CBS en de verhalen van #CrisisvanNL liegen er niet om; veel mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen.

Hoe gaan mensen deze nieuwe klap verwerken wetende dat er de komende maanden ook meer gestookt moet worden thuis om warm te blijven. Wij vroegen de deelnemers van het Hart van Nederland-panel of zij nog rond kunnen komen en waarop ze gaan besparen om niet onnodig in het rood te komen.

Leeuwendeel redt het niet meer

Het is niet verrassend dat van de ruim 3.100 respondenten 91 procent zegt dat ze last ervaren van het steeds duurder wordende leven. Van de grote groep zegt 16 procent nu al niet meer rond te kunnen komen. "Nederland moet Nederlanders helpen om door deze crisis te komen, het is gewoonweg niet meer te doen. Ik bespaar waar ik kan, maar het is niet genoeg."

43 procent zegt dat het lastig is om aan het eind van de maand nog wat geld over te houden en 40 procent zegt het wel te merken dat alles duurder wordt maar dat het voor nu nog wel te overzien is.

Waarop besparen?

Veel Nederlanders proberen op uiteenlopende zaken te besparen nu het dagelijkse leven duurder wordt. Sommige huishoudens besparen op een punt, terwijl anderen op zoveel mogelijk uitgaven wil minderen. "Sinds een paar maanden hebben we op alle uitgaven bezuinigd", laat een deelnemer weten.

Het eerste en tegenwoordig een van de duurste kostenposten waarop mensen gaan besparen is het verwarmen van de woning, 57 procent zegt de verwarming een graadje lager of zelfs helemaal uit te zetten. Een deelnemer laat weten dat ze tegenwoordig geld van hun spaarrekening moeten halen om de verwarming aan te kunnen zetten en hun boodschappen te kunnen betalen. "Het is een erg trieste tijd."

Ook worden er minder leuke dingen gedaan buitenshuis en wordt er bespaard op de dagelijkse boodschappen (beiden 51 procent). Het kan namelijk al veel uitmaken bij welke supermarkten je bepaalde producten haalt. Verder wordt er minder lang gedoucht (47 procent), en minder nieuwe kleding gekocht (45 procent), maar mensen zeggen ook hun goede doelen (39 procent) en hun abonnementen (35 procent) op.

Op sport en medische zaken wordt minder bezuinigd

Ook zijn er zaken waar mensen niet op of kunnen besparen. Zo zegt maar 15 procent van de deelnemers te besparen op het lidmaatschap van een sportschool of -club. Ook gaan zij zich niet laten korten op medische uitgaven, alhoewel stellen wel meerdere mensen het bezoek naar de tandarts uit. Verder laat maar 28 procent van het panel de auto staan.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.