nieuws
31 mrt 2023, 08:37
Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in maart flink afgenomen ten opzichte van februari, maar ligt nog steeds hoger dan vorig jaar toen er al sprake was van recordinflatie. De afgenomen inflatie komt vooral door de dalende energieprijzen. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak werden wel opnieuw fors hoger. Ook de prijzen van industriële goederen namen verder toe.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie in maart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is uitgekomen op 4,4 procent. In maart 2022 was er nog sprake van een recordinflatie van 9,7 procent, wat op dat moment de hoogste inflatie was sinds 1976. De prijzen nu liggen dus nog hoger dan vorig jaar.
Dit toont aan dat de schokgolf van de begin vorig jaar gestegen brandstofprijzen ook in de rest van de economie voelbaar blijft, al neemt de inflatie maand-op-maand niet meer toe. Prijzen van producten in de winkels waren deze maand opnieuw 15,0 procent hoger, de prijzen van industriële goederen gingen met 8,8 procent omhoog. Die prijsverhogingen liggen rond hetzelfde niveau als februari.
Waar de inflatie in februari 2023 nog uitkwam op 8,0 procent, is deze nu dus in totaliteit lager. Dat komt vooral door de dalende energieprijzen, inclusief motorbrandstoffen. Die werden dik 28 procent goedkoper ten opzichte van maart vorig jaar, maar daar moet wel een kanttekening bij worden geplaatst.
In maart 2022 waren de energieprijzen onder invloed van de Russische invasie in Oekraïne namelijk gestegen met 36,5 procent, waardoor we nu alsnog veel meer betalen dan voor het uitbreken van de oorlog. Al met al zijn de energieprijzen een kleine 10 procent hoger dan twee jaar geleden.
We spraken het afgelopen jaar met veel slachtoffers van de hoge inflatie, bekijk hier hoe het nu met ze gaat:
Of de inflatie in april vergeleken met maart afneemt, is niet zeker. In april 2022 lag de inflatie op 9,6 procent, iets lager dan in maart 2022. Wil de inflatie afnemen zullen de prijzen nog harder moeten dalen dan ze deze maand deden. Daarbij zal voor een deel van de mensen de vanaf zaterdag veel duurder wordende sigarettenpakjes extra roet in het eten gaan gooien.
In de rest van de Europese Unie is er ook nog steeds sprake van hoge inflatie. Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 4,5 procent, tegen 8,9 procent in februari.
Aangezien de inflatie nog altijd boven de doelstelling van 2 procent ligt zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting de rente blijven verhogen. De omvang van de volgende renteverhoging is echter nog onduidelijk. Mogelijk kiest de ECB na de rentestap van een half procentpunt eerder deze maand in mei voor een kleinere verhoging van een kwart procentpunt.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.